• mousee
    #9
    Azért megnézném azokat az árakat, hogy mire ment el ennyi zseton...
    Nekem már volt szerencsém ablakmentesíteni irodát, első lépésben csak betettem egy ubi szervert, arról futott egy nagy közös nyomtató, plusz fájlmegosztás. Azután felkerült rá egy belső chat szerver is, majd szépen lassan hibrid környezetté vált a cucc, vegyesen érték el XP-ről, és tesztképpen első körben 2 gépről ubuntu alól.

    3 hónap tesztelés után lekerültek a gépről (az amúgy kalóz) XP-k is (át lettek konvertálva virtuális géppé, és virtualboxban elindíthatóak voltak mindenki gépén, fallback opcióként). Ebből a lendületből a szerver nem csak a hálózat részévé vált, hanem azon keresztül jön mostmár a net, van proxy, vannak szép statisztikák, és tervben van egy VPN kiépítése is, hogy lehessen otthoni gépekről is dolgozni.

    Igazság szerint semmi komolyabb panasz nem érkezik onnan, eleinte voltak kérdések LibreOffice-al és thunderbirdel kapcsolatban, de összességében semmi gond nincs a rendszerrel. Eleinte volt pár embernél hőbörgés, de aztán elcsitultak, és szépen belakták a gépeiket is. Volt körbeküldve kérdőív is, ahol többnyire az jött vissza, hogy gyorsabb az egész rendszer (LO gyorsindító csodákra képes systrayben ;)), és a belső chat jó móka :)

    Egy nem nagy, kb 50-60 fős irodáról van szó, a gépek többnyire 2Ghz celeronok 1 giga rammal. Mindenki elégedett, egyedül nekem fáj egy picit a fejem, hogy 10.04 szerverről lassan majd ugrani kell 12.04-re, és a kliensek pedig sanszos hogy 12.04 alapú lubuntuk (vagy xubuntuk, majd még megálmodom) lesznek.

    Elnézést a hosszú offért, ez a saját tapasztalatom, ebbe tudok kapaszkodni, valószínűleg kormányszinten teljesen más pénzek, melók játszanak, nem ugyanaz a kaliber.