• usersg
    #79
    Most már elegendő hanganyaggal próbáltam ki a cuccot, és azt kell hogy mondjam, emberi beszéd esetén 20kb/s -on is meglepően jó eredményt lehet elérni az opus -al, jobbat mint he-aac profilokkal, vagy a speex -el. 20 alatt viszont már nagyszüleink rádióihoz hasonló az eredmény, de ami a lényeg, 6 azaz hat kb/s mellett is kivehető hogy mit mondanak, tehát végszükség esetén még ez a lehetőség is adott. 30 és afölötti érték esetén pedig már tényleg semmi kivetnivaló nincs beszédhangot vizsgálva. Ezt több órányi beszélgetéssel teszteltem. Innentől kezdve nem lesz értelme a he-aac -nek.
    Zenére továbbra is 160 kb/s illetve afölötti értékeket kell alkalmazni. Itt számomra még nem teljesen egyértelmű hogy a vorbis -t, vagy ezt fogom a továbbiakban használni. Mindenesetre beszédhangnál már megvan a nyertes..
    A bsd licenc -nek, és a vorbis -énál egyszerűbb dekódolási lehetőségeknek köszönhetően remélhetőleg hamar megjelenik majd a támogatás a hordozható lejátszókban is. Elvégre itt most már egy szabványos eljárásról van szó, amire talán jobban harapnak a gyártók, mint a xiph.org -os egyéb megoldásokra. Szívesen látnék pl diktafonokat ezzel a formátummal működni, az mp3 helyett.