Berta Sándor

Internetes szabvány lett a nyílt Opus audiokodek

Az Internet Engineering Task Force (IETF) hivatalosan is internetes szabványnak minősítette az Opus nyílt forráskódú audiokodeket. Ez történelmi jelentőségű döntés.

Az Opus az első olyan nyílt forráskódú audiokodek, amely internetes szabvány lett. A döntésről az IETF az RFC 6716-os számú dokumentumban tájékoztatta a közvéleményt. A szervezet már júliusban elfogadta az Opus specifikációit és csupán minimális módosításokat kért ahhoz, hogy a program végérvényesen internetes szabvány lehessen.

Jean-Marc Valin és Timothy Terriberry, a Mozilla két munkatársa, valamint Koen Vos, a Skype fejlesztője három évvel ezelőtt közösen próbálták meggyőzni az Internet Engineering Task Force vezetőit arról, hogy az audiokodek internetes szabvány legyen. Az Opus fejlesztésében részt vett az IETF, a Mozilla és a Skype mellett a Microsoft, a Xiph.org, az Octasic, a Broadcom és a Google. A legfontosabb előnye, hogy a Speextől az MP3-ig minden fontos audiokodek helyettesítésére alkalmas. A bitráták 6 kbps-tól 512 kbps-ig terjedhetnek, a mintavételezési frekvencia pedig 8 kHz és 48 kHz között változhat. A kodek az elterjedt megoldásoknál jobban alkalmazható a stream-szolgáltatásoknál.

A Firefox mellett már a GStreamer és az FFMpeg is támogatja az Opust, míg a VLC valamelyik jövőbeli verziójába szintén integrálják a támogatást. A kodek BSD-licenc hatálya alá tartozik és bárki ingyen használhatja. Az Opusba integrált szabadalmak a Xiph.org, a Broadcom és a Microsoft tulajdonában vannak, ugyanakkor mindegyik cég vállalta, hogy ezeket a szabadalmakat korlátozás nélkül mindenkinek a rendelkezésére bocsátja.

Valin és Terriberry érthetően üdvözölték az IETF döntését, s azt hangsúlyozták, hogy a hagyományos licencek korszakának vége elkezdődött. A két szakember a közeljövőben egy hasonló elven működő videokodeket akar kifejleszteni. Karlheinz Wurm, a Skype munkatársa blogbejegyzésében azt emelte ki, hogy az Opusnak köszönhetően jelentős mértékben javulhat a VoIP-beszélgetések minősége, így a felvételek akár CD-minőségűek is lehetnek. A szakember szerint a mobil hálózatok üzemeltetői szeretni fogják a kodeket, mert hatékonyabb a korábbi megoldásoknál és az így készült fájlok jóval kevesebb helyet foglalnak, és az Opus sokoldalú, hatékony és intelligens.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #101
    Egyetértek. Max annyi, hogy ugye foobarnak (lehet VLC-nek is nem tudom) be tudod adni, hogy ASIO-n keresztül játszon vagy egyéb más windowst kerülő úton, ott meg már van különbség.
  • Tetsuo #100
    En VLC-vel szoktam zenet hallgatni, gondolom ugyanugy tomoriti ki a FLAC-ot, mint barmi mas.
    Nem ertettem sosem, hogy egy lejatszo-szoftver hogy lehet jobb minosegu, mint a masik. Felvetelnel oke, ott fontos, hogy milyen a kodek, de lejatszani mar csak olyannal tudja, nem?
  • narumon #99
    Miért? Windowson évek óta szinte standard lejátszó a foobar. Saját codekekkel és természetesen az opust is játssza. Aki komolyabban hallgat zenét az ugyis ezt használja.
  • narumon #98
    Ja hát igen, de az apple által fejlesztett cumók talán kimerülnek az mp3 meg AAC supportban, szóval tőlük nem is várom :)
  • sanyicks #97
    mikor érdekelték az m$-t a szabványok? Mindig vagy leszarta, vagy csinált valamit ami inkompatibilis ezekkel és azt tolta.
  • phare #96
    Most nézem, felesleges, windowson minden lejátssza, a wmp, a foobar2000 szóval minden. Lehet (én sem tudom) a wmp a telepített opencodecs directshow filter miatt játssza le. Egyébként szépen szól, talán a legjobb méret/minőség aránnyal rendelkező veszteséges tömörítő.
  • usersg #95
    Ja tényleg... ha könnyíteni akarod a dolgod, és nincs kedved a parancssoros kódolót kézzel használni, akkor ott van a foobar2000. Az egy lejátszó program, de van benne egy batch kódoló, ami gyakorlatilag a parancssoros progikat használja, csak így kényelmesebben megoldhatod nagy mennyiségű forrás átkódolását.
    Ha meg a hivatalos encoder -ből jön valami frissebb, akkor meg kicseréled a programot, és minden megy tovább úgy, mint eddig.
  • usersg #94
    Ezt a fost le ne töltse senki... úr isten...
  • usersg #93
    Természetesen a hivatalos oldalon ott van a program. :)

    http://www.opus-codec.org/downloads/
  • phare #92
    Windowson mivel tudok konvertálni ebbe a codecbe?