• kvp
    #13
    A Fold magneses pajzsat az olvadt vasmag forgasa hozza letre, gyakorlatilag egy jo eros elektromagneskent. A Holdon valoszinuleg vastartalmu kozetek, vagy vasmeteoritok allando magneses tere hozza letre a buborekokat. A felfedezes arrol szol, hogy elektromagnesek helyett lehet allandomagneseket is hasznalni egy magneses pajzshoz es ez azert hatekony, mert a magnes csak az elektronokat teriti el, de azok kolcsonhatasba lepnek a protonokkal, igy a protonok es az elektronok is kozelebb huznak el a buborek kozepehez kepest, de nem mennek at rajta. Igy egy egyszerubb es gyengebb magneses ter is kepes letrehozni egy kisebb, de hatekony buborekot. A nagyenergiaju neutronokkal viszont nem tudom mit tudnak kezdeni, az arnyekolason kivul.

    "A kérdés ilyenkor felmerül, hogy milyen erős lehet valójában a Föld valós mágneses mezője és mekkora mágneses teret indukál maga a Van-allen öv egy hasonló mechanizmussal. Csak mert abban is elkülönülnek az elektronok, meg a protonok."

    Nem indukal semekkorat, viszont ha megno a nyomas a mezon, akkor az osszemegy, viszont erosebb lesz. Ilyenkor szoktunk sarki fenyt latni. Tehat nem jon letre extra magneses ter, csak ami van az kulso hatasra atalakul, egyebkent a hatas elektromagneses ter hatasara jon letre es valojaban elektrosztatikus. Tehat a gyenge magneses terbol letrejon egy kisebb, de erosebb elektrosztatikus ter.

    ps: Igen ezt hivjak a startrek-ben navigacios pajzsnak. Nem, a lezer ellen nem ved, de a plazma ellen joreszt igen.