Húúú jó hosszú voltál, úgyhogy csak néhány dologra reagálok :)
"Emlékszünk, melyik iPhone-ban lett végre copy-paste?"
Mármint, hogy melyik iOS verzióban? Mert ugye azóta mindegyikben van :)
"Mikorra lett multitask a usernek is (én a lépj ki, lépj be, lépj ki, lépj vissza módszertől megőrültem volna)? "
Mondjuk ez szerintem konkrétan lufifújás volt, mert az átalgember semmi különbséget nem vesz észre aközött, hogy most multitasking az iOS előtte meg nem az volt. (Mert előtte is félig az volt, amolyan win3.1 féle kooperatív multitaskingot használt). Neked nem kellett arra figyelni, hogy kilépsz belépsz, ugyanúgy csak átlékpedtél egyik appból a másikba, csak nem alul egy folyamatcsíkon (mint most) hanem a normál ikonokkal, de igazából nem vetted észre, hogy kilépett meg visszalépett, mert elmentett állásokat használt. Az egyetlen ahol nagyon észrevehető a különbség az az, hogy régen navigáció közben nem lehetett telefonálni, tehát ha valaki navi közben hívott akkor vagy nem vetted fel, vagy felvetted, de akkor amíg nem raktad le nem volt navid. Most van egyszerre, de hidd el nem volt az annyira vészes mint ahogy sokan lefestették (tipikusan olyanok akik nem próbálták). Ráadásul az alap iOS funkciók akkor is már kvázi multitaskingként mentek; nyugodtan lehetett böngészés közben zenét hallgatni, stb - itt látszott nagyon amikor osztották az észt mert mindig ebbe kötöttek bele, tehát azt mutatta, hogy még csak azt sem tudják miről beszélnek (mint legtöbbször.)
Egyébként nekem a kötözködőkkel mindig is ez volt a fő bajom. 2-3 hozzászólásuk után általában kiderült, hogy nem is láttak közelről még iphonet akkora baromságokat hordtak össze. A szomorú meg az volt, hogy a többi fikázó (aki szintén nem látott még iphonet közelről) egyből átvette és mindenütt osztotta a hülyeséget. Ezért sajnos a forumok nagy része teljesen valótlan információkkal volt tele már akkor is. :(
"Eleinte, mire egyáltalán lett navi rá,"
Navi az szinte kezdetek óta volt rá, elsőként portolták pl az Igo-t is. Mikor megvettem a 3G-t az első programom volt rá.
"ha navi közben jött egy hívás, mire letetted, eltévedtél, mert nem navigált a háttérben, nem arról beszélek, hogy nem beszélt, hanem a pozíciót is elvesztette, hiszen kilőtte a navit és nem nézhetted azt, miközben kihangosítva beszéltél esetleg."
Igen erről beszéltem én is fent. Ez volt a multitasking érezhető hiánya.
"Smart Dialing se volt sokáig, nem volt fekvő módban QWERTY billentyűzet, kivéve a böngészőben, nem lehetett a prediktív írást kikapcsolni, se SMS-t, se MMS-t nem lehetett továbbítani, egyenként üzenetet törölni, a 2.0 iOS-en nem volt video felvétel!!!!! "
Ezek valami nagyon ős rendszerben lehettek. Nem ismertem a 2.0 iOS-t, mert ugye ez csak 2G-n volt, az meg meg sem jelent sehol európán kívül. Mire kijött a 3G a 3.x iOS-el ott meg már nem volt ilyen gond.
"Mára leginkább az ár, ami nem magyarázható, illetve dehogynem:"
Ebben én tudod, hogy nemigen tudok belemenni mert soha nem vettem még telefont full áron. Biztos lehetsz benne, hogy semmilyen telefonért nem adnék 150e forintot.
"Nem tudott más eszembe jutni, mint az iPhone-ok cseréje..."
A világ nagyobbik részén (ahol a nagy eladásokat generálják) egyébként ez teljesen profin megy. Amikor lejár a hűség akkor a következő generációt ingyen adják a következő hűségért cserébe. Nem véletlen van minden angliában élő ismerősömnek iphoneja. Itthon annyiból roszabb a helyzet, hogy sokszor még nagyfogyasztókkal is fizettetnek az upgradere 10-20e forintot.
"árajánlatot kb. 60 ezer FT-ért minden hűha garancia nélkül szlovák lencséből és állítólag közel olyan anyagminőséggel és várható élettartammal."
Sajnos én is szemüveges lettem nem rég, de én még jól megúsztam mert Hoya lencsékkel, design kerettel 35 volt a szemcsim, én még ezt is sokalltam :)
"Volt rálátásom pár igen drága készülék értéktelenségére, amik az átlagember számára egyrészt láthatatlanok, másrészt marketing-gel megvezetik a népet. Mindig mélyen felháborodtam rajtuk."
Szerintem a legfontosabb a hosszú távú tapasztalat. Emiatt kiépülnek olyan márkák amiben megbízik az ember és olyanok amikben nem. Mivel az ember emócionális lény ezért még az is lehet, hogy valóban rosszabbnak érzékel egy amúgy egyformán jó készüléket. Illetve ahogy észrevettem vannak az utált "készülékek" - általában olyan emberek részéről akik valamilyen okafogyott ürügy miatt utálnak egy terméket bármilyen tapasztalat nélkül.
Amibe én többször belefutottam már (másik kedvenc márkád jön :D).
Csoportos beszélgetés, kérdezik milyen kocsim van; mondom BMW
Jön a válasz, hú az nem jó mert a szervízigény meg a blabla
Visszakérdezek: Neked milyen BMW-d van?
Válasz: Neki nincs BMW-je.
Kérdezek: Akkor milyen BMW-d volt amivel így jártál?
Válasz: Jah neki még soha nem volt BMW-je.
Kérdezek: Akkor honnan szedted ezt a sok sületlenséget
Válasz: A nagynéni rokonának az öccsének a fiának volt egy szobatársa a kollégiumban akinek volt egy testvére aki már hallot valakiről aki látott már ilyen gondot. Kb ez a szint.
Ilyenkor vagy legyintek vagy szólok neki, hogy a hülyeség ellen ott az internet legalább a hivatalos statisztikákat nézze meg mielőtt hülyeségeket beszél.