• senki687
    Mert a modell szerint az Univerzum átmérője vagy lassulva tágul a végtelenbe, vagy monoton növekvően konvergál a határértékéhez, vagy összeesik. Ennek mond ellent az, hogy a megfigyelések szerint gyorsulva tágul. Tehát a jelenlegi modell biztosan nem jó. Hogy befoltozzák a modell ellentmondását, önkényesen bevezettek egy olyan fogalmat, amire semmi egyéb dologból nem tudnak követketkeztetni, semmit sem tudnak róla, vizsgálni sem tudják: a sötét energiát. Azért ez elég gáz szerintem. Ez kezd vallássá válni: "Hiszek a nagy Sötét Energiában."
    Amúgy a sötét energia létezése szerintem az Univerzum korára vonatkozó becslést is bizonytalanná teszi. Nem tudni, hogy az időnek milyen függvénye szerint tágul az Univerzum, csak annyit, hogy nem lineáris. Már ha értelmes dolog egyáltalán kort rendelni egy tömegtől és sebességtől is függő skálán, hiszen az idő nem egyetemes, így az Univerzum különböző pontjai szükségszerűen más-más korúak. Ha jól gondolom, akkor még az sem mindegy, hogy melyik pontból nézzűk egy másik pont korát.
    Nézd, állíthatják egyesek, hogy ezt az egészet átlátják, meg leképletezik a megfigyelt folyamatokat és kiszámolnak bármit, de gyakorlatilag még nem láttam olyan időjárásjelentést sem, amiben 2 napra előre pontosan megmondják, hogy hol és mikor alakul ki pl. egy tuba. Ebből is látszik, hogy csak egy foltozgatott statisztikai modellünk van, ami mindig is hibával működött, legfeljebb a hiba nagyságát tudják bizonyos esetekben bizonyos határ alá szorítani nagy valószínűséggel. Számomra egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy az Univerzumnak csak egyetlen pontos modellje létezik, az pedig maga az Univerzum.