Cef#206
"...szóval mindez teljes mértékben kizáró ok arra, hogy léteztek intelligens dínók... Értem..."
A koponyák alapján le lehet szűrni, hogy mekkora volt az agytérfogat és ez alapján már lehet következtetni, hogy az állat mennyire volt intelligens és mennyire nem. Illetve magukból a csontokból is lehet az életmódra utaló következtetéseket levonni. Még ha nem is találták meg az összes fajt és valószínűleg nem is fogják, az eddigi bizonyítékok alapján nem hiszem, hogy lehettek értelmes dínók.
"Bár tudom, hogy vannak emberek, akik azt vallják, hogy amíg valamire nincs bizonyíték, az kizárt, hogy létezik, de akkor is, ne má'..."
Én azt vallom, hogy amire nincs bizonyíték az a mi ismereteink szerint nem létezik. Itt fontos, hogy a mi ismereteink szerint. Tisztában vagyok vele, hogy ezen elég sok minden kívül esik, mégis én csak azt tudom egyértelműen létezőnek elfogadni, amit bizonyítani lehet. Úgy gondolom, hogy csak azokról a dolgokról és jelenségekről mondható el biztosan, hogy létezik, illetve ha a létezésükre bizonyítékok alapján lehet következtetni hogy létezhet, amiket vizsgálni tudunk. Ez a tudomány. Amit a tudomány nem tud vizsgálni és nem utal rá bizonyíték az kívül esik rajta, ez már a hit és a meggyőződés témakörébe tartozik. Vannak dolgok amikben én is hiszek, de ez csak hit. Vannak amiket valószínűnek tartok és tudományosan lehet rá következtetni (pl.: földönkívüli élet), de ezekre nincs egyértelmű bizonyíték, ez lehetőség.
"Azzal kapcsolatban, hogy mi utalhat arra, hogy léteztek intelligens dínók: nos volt elég idejük, sőt SOKKAL több idejük arra, hogy intelligenciát fejlesszenek ki, mint nekünk emberek."
Én az eddigi ismereteim alapján úgy vélem, hogy az intelligencia kifejlődése nem törvényszerű és nem is szükséges az alkalmazkodáshoz. Más fajok is vannak, amelyek sokkal több időt töltöttek a Földön mint a dínók vagy az emlősök, mégsem fejlődtek intelligensé. Sokak szerint az embernél ez véletlenek sorozatának köszönhető, én is ezen a véleményen vagyok.
"Sokszor volt már a történelemben, hogy évszázadokig állítottak valamit biztosra, zártak ki dolgokat, aztán pár száz év múlva, amikor DRASZTIKUSAN BŐVÜLTEK ISMERETEINK, kiderült, hogy mégsem igaz a régi feltételezés."
Ez igaz. De hozzá kell tenni, hogy ezeknek a többsége nem tudományos állítás volt, hanem vallási dogma vagy tévhit. Persze sok tudományos elméletről is bebizonyosodott, hogy téves. Én a tudományos bizonyítékoknak hiszek. Bármilyen orbitális képtelenséget hajlandó vagyok elfogadni, ha bizonyítékokkal alá tudják támasztani. De csak ezekről tudom egyértelműen elfogadni, hogy létezik vagy létezhet. A többiről már csak meggyőződésem lehet, hogy hiszem-e vagy sem.