• Lucy in the Sky
    #178
    #160: Kétszáz éve az intelligenciahányados fogalma nem létezett, mi több, a mai napig vita tárgya, hogyan is kéne ezt mérni. Nagyjából mindenki azt ért IQ alatt ami jólesik... Ha visszamész 5000 évet és meg tudod értetni az óbirodalomban élő egyiptomi kőfaragóval a dolog lényegét, és elég tesztet töltetsz ki, az eredmény jó eséllyel közelíti a mai átlagot. (Szvsz. felülről...) Persze ettől még nem fognak belsőégésű motort vagy rakétát építeni, de a kognitív képességeik meglennének hozzá.

    #165: Ne forgassuk ki a szavait.
    Mi működteti az alapvető kölcsönhatásokat? Miért úgy működnek a kvarkok és gluonok, ahogy, miért zizeg az elektronfelhő az atommag körül? Mi okozta az Ősrobbanást? És mi lenne, ha rájönnénk, avagy miért nem tudhatjuk meg soha? Szerintem erről beszélt, és ennyi agnoszticizmust (vagy mit) minden őszinte materialista magáénak kell valljon, más szavakkal ezt a természet, az Univerzum előtti alázatként lehetne leírni. Hit abban, hogy a Világegyetem, bár mindig tartogat felfedeznivalót, azért soha nem lehet teljesen megismerhető. Végtelen, matematikailag elég jól definiált módon. Ennyi.
    Kurvára nem kéne ebbe ilyen kreacionista/antidarwinista hiedelmeket belemagyarázni.

    #168: Tán mert ettől teljesen független folyamatokból extrapolálnak hülyeségeket. Évezredek óta csak rég kialakult nyelvek keveredésére van példa, a fellelhető írott történelmi dokumentumok egytől-egyig már ebben a korszakban születtek. Ebben a környezetben stimmel a megállapítás. Viszont a kezdetekben a versenyzők relatíve "tiszta lappal" indultak, csomó mindenre nem volt szó, így ha láttak egy Izé-t, hát kigondoltak rá valami frappánsat. A mai napig roppant kreatívak vagyunk, akkoriban sem lehetett másként, ha valaki bevitt egy vagány új hangot a törzsi szókincsbe, az megragadt, így bővült a hangkészlet. Kell ezt még ragozni? :)