• NEXUS6
    #37
    Jó de miben nyilvánul meg az intézményi rendszeren kívüli, "valódi tudomány"? Bocs de ilyen nincs. Az utolsó tudományos cikket is lektorálják, beillesztik az intézményi rendszerbe. Ami meg nem így jelenik meg, az nem nevezhető tudományos munkának.

    "A tudomány teljesen szabad, létezése mindenkié és mindenkiért. Ezt fojtja meg az intézményesített alteregója, ami azért elég nagy gáz."
    Hát szerintem meg az intézményrendszer segíti elő azt, hogy valami a társadalom más szervezetei számára is kompatibilis formában bekerüljön a nagy tudáshalmazból. Az intézményrendszert lehet szídni, mert szűkít, de pont az a dolga, hogy a nagy elképzeléseket, úgy mond szabványosítsa, az egymás mellett létező alternatív elméletekből kiválassza a gyakorlatban alkalmazhatót (és nem feltétlenül az "igazat"!!!).

    Az, hogy a dolgokat tudományosan le lehet írni, forma szerint kategórizálni, vagy bizonyos működésüket az általunk ismert mechanizmusokkal magyarázni lehetséges, még nem biztos, hogy az adott dolgot, mint létező valamit, mint rendszert a leghatékonyabban ragadjuk meg.

    Erre az egyik legjobb példa az ember maga.
    Mi az ember? Mi a tudat, honnan ered, mi a célja? Mi az ezekre adható tudományos válaszokból a legautentikusabb???

    Szerintem ne is kísérletezz, ezekre a kérsdésekre nincs válasz! Nincs megfelelő válasz, és valószínűleg soha nem is lesz.