Roman#5
A kresztálcukerral nekem a bajom az, hogy fele fruktóz. A glükózzal túl sok gond nincs, amíg mértékkel fogyasztja az emberfia, de a fruktóz? Kéremszépen, az gonosz egy dolog.
Ha valaki szeretne félelmetes dolgokról olvasni, az az ncbi oldalán beírja a keresőbe a fructose szót. Elég szomorú hogy a diabetikus termékekbe azt teszik (vagy ha nem azt, akkor valami óccsó fosató édesítőszert aminek olyan íze van, mintha a kémialabor padlóját fölsöpörnéd aztán nyelvrevennéd...)
Igazából jó alternatívák lehetnének egyes peptidek, amelyek természetesen édesek, ezeket lehetne kilószám gyártani a jó öreg colikkal vagy saccergombákkal. Kis bűvészkedéssel mgé termostabillá is lehetne tenni egy párat.
De az édeskézés amilyen primitív és egyszerű dolog, annyi tévhit van vele kapcsolatban. Pl.: "barna cukor" (szacharóz az is sicc) "méz" (ami szintén kb. fele-fele glükóz-fruktóz) meg "nádcukor" (magyarul szacharóz).
Szóval érdemes lenne alternatívák után keresgélni, mert:
1. pénz van benne
2. könnyebb még több töményédes cuccot megetetni a néppel mint leszoktatni őket az édesről
3. challenge