Roman#190
Bocsánat, n em szoktam gyümölcsöt enni. Zöldséget korlátlanul, de gyümölcsöt nem, néha a berry-re végződő kis bogyókat tömöm, mert sajnos nagyon édesszájú vagyok, azok meg.. Fincsik. Jaaa, meg szilvát, barackot.. na jó, lebuktam, eszek gyümölcsöt, csak az almát-körtét-dinnyét kerülöm, mint a tüzet, de annak más okai vannak (mindegyiktől hordónyira puffadok és folyamatosan fingok a világba)
A Fruktózzal az a bajom, hogy van egy enzim a glikolízisben, a PFK6, amely tkp. a sebességmeghatározó-elkötelező lépés a glikolízisben. A fruktóz ezt a lépést nemesen kikerüli, foszforilálódik az 1-es szénatomon, aztán egy aldoláz bontja, a termékek pedig továbbalakulgatnak.
A sok fruktóztól a glikolízis eléggé "pörög", akkor is, ha egyébként nem szükséges.. A sok acetil-koával meg sok mindent nem tudsz csinálni, ha nincs szükséged energiára, hát nosza, használjuk föl FFA majd TAG szintézisre.
Plusz, a fruktózt csak a máj metabolizálja, és van is egy jóminőségű NAFLD, ami nem-alkoholizmus miatt kialakult zsírmáj.
Mellesleg, elég sok gyümölcsöt meg kő enni ahhoz, hogy tönkrevágd vele a májad :) De az agyonfruktózozott diabetikus szarokkal, HFCS-al meg mindenféle fruktózos cuccal még erre is képes az ember.
Ezér' mondom.. Csoki vs. diabetikus csoki, lekvár vs. diabetikus lekvár, krémek, desszertek... MINDENBŐL A NORMÁLISAT KELL VÁLASZTANI. Egyrészt finomabb, másrészt meg kevesebb a fruktóz benne.
Alternatív cuccok közül meg a szukralóz és az aszpartám viszi a prímet nálam, szvsz ezeknek van finom íze. A szacharin borzalmas, a xilitol egy alkohol, mellesleg fertőtlenítő és rágógumin kívül semmire nem használható, a ciklamát meg nagyon mű.
Sztívia nem jó (drága&nem jó ízű). Aceszulfám meg fingatós.
Szóval legkisebb kockázatú dolgok szerintem: szplenda (szukralóz) aszpartám, szukróz (mértékkel), méz (ua. mint az előbbi).