• Roman
    pakk, ezért gyűlölöm a táplálkozást, mint témát.. Túl sok vitát szül.

Én továbbra is fenntartom, hogy a paleós arcoknak igazuk van abban, mi lenne az ideális, de látni kell, hogy kivitelezhetetlen.

Valamint, egyéni különbségek: irodai dolgozó vs. erősportoló vs. állóképességi sportoló. Rasszok közti különbségek, népcsoportok (pl. sok szigetlakó nép fokozottan érzékeny a magas szénhidrátbevitelre, mert egyszerűen szegények így szelektálódtak. Értsd, ha kis rozoga bárkákkal próbáltak egy csendes-óceáni szigetre eljutni, a szűkös készletek és kimerítő utazás miatt azok maradhattak életben, akiknek a szervezete "gazdaságosan és takarékosan" működött, azaz jól használta a tartalékokat és kevesebb energiát vesztett el hő formájában. Az ilyen alkat (pl. az enyém is^^) jól tartja a súlyát alacsony kalóriabevitel mellett is, eléldegél alacsony szénhidráton, s a szervezete jól tud raktározni hosszú távra (zsííír).)

A mozgás meg kétpengés kard. Egyrészt direkt kalóriaégető hatású, de ez elhanyagolható (szvsz bármilyen intenzív mozgás se nagyon dobja meg a pillanatnyi kalóriaigényt).

Másrészt van hosszú távú hatása, fokozza az inzulin-érzékenységet, javítja a tápanyagok fölhasználását, a nyugalmi zsírmobilizációt, különféle gének átírását befolyásolja egy jó kis aktív életmód (most olyan butának érzem magam... de lusta vagyok, nekünk meg csk ennyit tanítottak)...

szhóval mozgással ér az emberfia. De rossz kajaválasztékkal kb. 15 perc alatt le lehet rombolni több óra sportolás eredményeit :))

Tudom klisés, unalomig szajkózott és rohadtul egyszerűsített-sarkított, de ahogy az oldszkúl buddabuilda monnya "edzés 20% kajcsizás 80%". (vagy 10-90? 30-70? áhhh)

A nagy egyéni különbségek, általános igazságok hiánya miatt éppenséggel úgy vélem, kajálásról vitatkozni olyan, mint színekről, formákról. :-(