• kukacos
    #168
    Senki sem beszélt felelősség hiányáról. Ha a cégvezető szándékosan kárt okozott és ez bizonyítható, ma is bíróság elé állítják, függetlenül attól, hogy a cége csődbe ment vagy sem.

    "Erkölcsi szinten a tulajdonosok és a vezetők igenis felelősek. Természetesen jog szerint nem, mert kilobbizták maguknak ezt a privilégiumot."

    Ezt a jogot muti már meg valahol. Egyedül arról tudok, hogy a korlátolt felelősség elve megilleti a tulajdonost, tehát ha például veszek mondjuk MOL részvényeket és a cég hatalmas kárt okoz, legfeljebb a részvények árát veszíthetem el. Szépen néznénk ki, ha a tulajdonos felelős lenne mindenért.

    "Az a tény, hogy még nem lettek elítélve, csak a rendszer hibáját, miszerint a gazdasági (és politikai, de ez nem tartozik ide) jellegű bűncselekmények a legnehezebben felderíthető bűncselekmények."

    Azt is muti már meg, hogy a Lehman vezetése hol követett el bűncselekményt. Egyelőre még csak be se perelték őket. És nem azért, mintha nem lehetne: számos pénzügyi szereplő például rács mögött ül. Mondjuk Madoff a leghíresebb.