philcsy#13
Számomra a klimatológiai modellek érdekesek egy kicsit.
A fizikára alapozva alkotnak egy közelítő modellt, majd azt tesztelik (validálják) egy adatsoron. Ez az adatsor az elmúlt néhány évtizedből származik, mivel régebbről megfelelően pontos mérések nincsenek. Ezt az időszakot viszont egy emelkedő hőmérsékleti trend uralta. Más adatsoron viszont (trendtörés, csökkenő hőmérséklet) nem lettek tesztelve, hiszen ilyen nem áll a rendelkezésünkre. Nem kell túl kritikusnak lenni ahhoz, hogy az ilyen modellekkel a jövőbe végzett extrapolációt fenntartással fogadjuk. Lehet, hogy ezek a modellek egyszerűen csak egy felmelegedő szakaszra lettek trenírozva ezért jövendölnek felmelegedést.
Ha megnézzük a klímakutatók által készített hőmérséklet/CO2 grafikonokat láthatjuk, hogy a trendek néha megugranak, majd hirtelen letörnek. Ezekről a trendfordulókról nem sokat tudunk, inkább csak feltételezések vannak. Az éghajlati modellek jó eséllyel nem jeleznék előre, hiszen a modell alkotásához nem tudtak felhasználni trendfordulós adatokat.
Ha megfigyeljük az eddigi hőmérséklet/CO2 csúcsokat, azt tapasztaljuk, hogy a maximum után hirtelen törés következik be ami után a hőmérséklet meredeken elkezd csökkenni. Jelenleg a CO2 az eddigi maximumot áttörte, a hőmérséklet pedig az eddigi trendforduló határán mozog. Tény, hogy régen volt valami mechanizmus ami letörte a hőmérséklet növekedési trendet és ez a mechanizmus most is elindulhat.
Holnapután! :) mindmeghalunk...
A viccet félretéve, arra akartam kilyukadni, hogy a klimatológia egy rövid ideje létező tudomány. A terület amit vizsgál viszont hihetetlenül komplex és hosszú időt fog át. Vannak elszórt adataink hosszú idő időskálára és vannak részletes adataink egy nagyon rövid időskálára. Ebből azért én csodát nem várok. Meglehet nézni, hogy pl.: az egyes modellek jóslatai erőteljesen szórnak. Én azon se csodálkoznék, ha egyszer csak valami furcsa irányt vennének a folyamatok, hiszen a trendek jellemzője, hogy soha nem tartanak örökké.
Sajnos a klimatológia egy ilyen terület. Viszont válaszokat várnak tőlük. De nem lehet jobban csinálni.
(A fenti gondolat menet nem az én fejemből származik, egy konferencián egy klimatológussal tárgyaltuk meg ezt.)