• teddybear
    #57
    Ne kezd megint!

    Fegyverterhelhetősége csak a fele a szokásos 4. generációs vadászgépekének, tolóerő/tömeg aránya nem éri el az 1-et. Hatótávolsága is kicsi. Ezek olyan hátrányok, amiket a Gripen gyártói sohasem tudnak megszüntetni. Ha egy az egyben összeeresztenéd a mostani 4. generációs gépekkel, a többség vidáman győzne ellene.

    A magyar verzió ráadásul csak elektromechanikus antennájú lokátorral van felszerelve, és csak éppen hogy NATO-kompatibilis. Plusz kifejezetten szegényes a fegyverzet. Gyakorlatilag minimális a légiharc-rakéta készlet, és még a földi célok elleni fegyverzet is hiányos.

    De ezt már sokszor kifejtettem. Az, hogy a svéd légierőben is modernizálják a régi gépeket, éppen az én álláspontomat támasztja alá. Rájöttek arra, hogy már a MIG-29 is lesöpri az légtérből, a modernebb Szuhojokról nem is szólva.

    A Demo és az NG változat is csak alulról teljesíti a mostani követelményeket, de ezek csak technikai demostrátorok, rendszeresítésre nem kerülnek.

    A külföldi megrendeléseket meg inkább a kenőpénzek egyengették, mint a gép képességei. Náluk sem ez volt az a gép, amelyiket a szakmai közönség rendszeresíteni kívánt.