• kukacos
    #36
    "De azé' lehet próbálkozni ugye?"

    Hogyne. A tudósok is rendszeresen próbálkoznak, szaklapokban közlik. De az ide beírt világmegváltó ötleteket nem lehet próbálkozásnak nevezni. Inkább karikatúrának, de még annak is giccses mind.

    "Azt meg ugye meg lehet kérdőjelezni mennyire pontos a mostani tudásunk?"

    Csak akkor, ha mondasz jobbat. Mert ez így pont olyan, mint amikor Leonardo befejezi a Mona Lisát, aztán odajön a részeg, hogy csávókám, nincs is szemöldöke, én is jobbat festek, hé.

    "mióta is figyeljük meg a becsapódási sűrűséget?"

    Még mindig nem érted. Egy darab becsapódást se kell megfigyelni. Veszel egy ismert korú égitestet, mint a Hold vagy a Mars, megszámolod rajta a kráterek sűrűségét, kompenzálsz különböző faktorokkal, és kiterjeszted más égitestekre.

    "Csak feltételezünk."

    Nahát! Pont, mint ahogy feltételezzük, hogy az elengedett tárgyak holnap is lefelé fognak esni. Néha úgy tűnik, kétéves gyerekekkel beszélgetek, azok szoktak a világ alapvető összefüggéseire így rácsodálkozni.

    "mondjuk nézz utána hogy pontosan mit is jelent"

    Évekig tanultam egyetemen, a mostani állásom interjúján úgy óra hosszan kellett valszám feladatokat megoldanom, munkámban minden nap használom... te milyen kapcsolatban is állsz a valószínűségszámítással? a lottós megjegyzésed alapján a legalapvetőbb fogalmaival se vagy tisztában.

    "amikor valaki jön és mást mond az hülye"

    Azt hiszed, hogy pusztán ettől a MÁS szótól valami értékes is lesz, pedig mást mondani a sültbolond is tud. Tudod te, hány "mást" dob ki egy kutató, amíg rátalál a helyes megoldásra? Hetente kettőt, és minden századikból lesz valami. Kicsit fura volna, ha a mellkasát kezdené döngetni mindegyik után.

    "Newton sem az addig elképzelt alapvetésekre épített"

    Tudománytörténetről fogalmad sincs. Newton pont azért ért el sikereket, mert gravitációs törvényéből le tudta vezetni Kepler törvényeit.

    "Szerintem lesz még sok Newton, Einstein"

    Hogyne. De az nem te leszel.

    Röviden összefoglalom, bár ezt már ebben a fórumban számtalanszor leírtam.

    Aki tanulta, érti, használja, az tudja, hogy a tudomány - és a felhalmozott tudás általában - a legnagyszerűbb építmény, amit az emberiség létrehozott. Amikor például analízist tanultam, az előadó azzal kezdte, hogy "itt most a matematika egy ezredét fogjuk megtanulni". Aztán elkezdtük; három évig küzdöttem a tízoldalas bizonyításokkal, amelyek annyira tömörek, hogy naponta egyetlen oldalt voltam képes megtanulni belőlük.

    Aki tényleg ismeri a természettudományokat, látta, hogy milyen elképesztő zsenialitás, meglátások, időnként mágiának látszó csodák alkotnak egységes, logikus építményt, amely mindenkor a lehető legszilárdabban támaszkodik a megfigyelhető tényekre. Egymásba kapcsolódó fogaskerek tömege, amelyek mindegyike elakad a többi nélkül. Hatalmas, és mégis nyitott, alakítható rendszer: megvannak a mechanizmusai arra, hogyan lehet kijavítani, pontosítani benne vagy hozzátenni.

    Namost itt jössz te meg társaid, abszolúte zéró tudással. Elolvasol egy cikket, és kijelented, hogy ez hülyeség, vagy eszel valami nehezet, és másnap beírod az álmod, mint zseniális ötletet. Aztán elvárod, hogy egyenrangúként kezelje mindenki egy ezerszer ellenőrzött tankönyvi hozzáállással szemben. Meg nem hiszed egy szavát sem a csillagászoknak, mert csak feltételezgetnek.

    Egyszerűen nem fér a fejembe, hogy honnan van ez a kolosszális arcotok. Elképesztő az alázat teljes hiánya a nálatok fényévekkel tanultabb, okosabb emberekkel szemben, akik egész életüket ennek szentelték, elolvastak mindent, amit az emberiség ezekről a témákról alkotott. Még ők is csak aprócska kavicsokat tesznek hozzá. Erre ti idejöttök, és azt hiszitek, hogy ebéd és vacsora között megoldjátok a világegyenletet. Vagy konrétan te kijelented, hogy minden csillagász marha, anélkül, hogy közelről ismernél egyet is.

    EZ az, ami engem zavar - a nevetséges elméleteitekre nem sok szót érdemes vesztegetni, de ez a tudatlansággal párosuló mértéktelen pimaszság, ez kiakasztó.

    Ez nem valami zárt, ortodox szekta védekezése a külső újítók ellen, akárhogy is akarjátok ezt ráhúzni. Bárki beiratkozhat egy intézménybe, vagy elolvashat egy tucat könyvet, amiből megismerheti a bizonyítás módszereit, a létező elméleteket, a metodológiát. A tudás megszerezhető mindenki számára. De amíg ezzel nem rendelkezel, ne szólj bele, mert csak magadat teszed nevetségessé.

    Persze nem lesz és nem lehet mindenkiből tudós, de legalább próbáljátok már meg a saját korlátaitokat megérteni. A dokit se tolod félre a műtőben azzal, hogy te ehhez jobban értesz, az ács kezéből se veszed ki a szöget, hogy ezt te jobban betudod verni. A tudósoknak meg az a munkájuk, hogy távoli aszteroidákról gondolkodjanak, és bizony ők értenek hozzá a legjobban.