• gothmog
    #16
    A trójai olyan szoftver, ami látszólag ártalmatlan -sőt újabban antivírus és antimalware szoftvernek álcázza magát- pedig igazából rosszindulatú. Általában a működését további malwarek letöltésével és telepítésével kezdi. (pl:WinAntivirus 2010-11-12 és így tovább, az a virtumonde nevű trójai) Épp ezért jellemző, hogy az ilyet a felhasználó maga telepíti a saját kis kezével, mosolyogva.
    Ami a felhasználó számára láthatatlanul települ az a Worm. Ami feltelepül és csak kéretlen reklámokkal bombáz, az az AdWare. Utóbbi lehet olyan, hogy csak zavaró, de komolyabb kárt nem csinál. És lehet, hogy csak ezt veszed észre.
    A sima vírus csinálja azt, hogy a számítógépen lehetőleg minél több futtatható állományhoz hozzáírja magát (fertőz) esetleg onnan kiindulva további gépekre is eljut, majd a végén működésképtelenné teszi a rendszert. Ezek egyre ritkábbak, mivel sokkal hasznosabb a fertőzött gépek erőforrásait kihasználni, mint működésképtelenné tenni azokat. Amelyiknek a rombolás a célja, (pl. stuxnet), az se úgy teszi, hogy egyből feltűnjön a gépkezelőknek.
    Na persze ez így nagyon zanza, és így nyilván pontatlan is, akkor majd jön valami antivírus expert, és kijavít.