Berta Sándor

Minden tizedik felhasználó védtelenül szörföl

A kártevők száma folyamatosan növekszik, ennek ellenére vannak olyan felhasználók, akik a jószerencsére bízzák számítógépük védelmét. Ez derült ki a G Data számítógépes biztonsági cég legfrissebb felméréséből.

A szakemberek Belgiumban, Németországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, Hollandiában, Ausztriában, Oroszországban, Svájcban, Spanyolországban és az Egyesült Államokban összesen 15 559 embert kérdeztek meg internetezési szokásairól. A megkérdezettek közül 7478 férfi és 8081 nő volt. Átlagosan tíz internetezőből kilencnek a számítógépén van valamilyen védelmi szoftver. A felhasználók 40 százaléka teljesen egyenértékűnek gondolja a teljesítmény és a funkciók tekintetében a fizetős és az ingyenes védelmi programokat. Mindez azonban a cég szerint aggodalomra ad okot, mivel ezzel a gondolkodással az internetezők szinte tálcán kínálják magukat a bűnözők számára. (Nem mellesleg bővebb szoftvercsomagokon nyilván a nyereség is magasabb...)

"Aki nem használ nagy teljesítményű biztonsági megoldásokat azért, hogy megvédje magát a kártevőkkel és a kibertámadásokkal szemben, az azt kockáztatja, hogy az online bűnözők áldozatává válik. A felhasználók csak úgy védhetik meg magukat, ha egy átfogó védelmi szoftvert alkalmaznak a számítógépükön, mivel azok technológiái képesek arra, hogy valós időben kivédjék a kártevőket. Az optimális védelmet azok a csomagok jelentik, amelyek egyaránt tartalmaznak tűzfalat, spam- és webszűrőt" - jelentette ki Ralf Benzmüller, a G Data SecurityLabs vezetője.

A tapasztalatok szerint a védelmi programokat leginkább a svájci internetezők hanyagolják, de ugyanez mondható el azokról is, akik másolt szoftvereket telepítenek a számítógépükre. Ingyenes védelmi megoldásokat a megkérdezettek közel fele használ.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • socheater #22
    Ez a nem kell vírusirtó hozzáállás számomra legalább annyira érthetetlen, mint a nem kell SP1 meg SP2 oprendszer, mert minek! A sima kell, mert az nem akad, azon fut az X program! Zolizon meg csak pislogok. :)
  • Narxis #21
    Jó, mire rájössz, hogy vissza kéne imagelni a rendszered addigra 600-szor lopják el a jelszavaid és még arra is ideje lesz, hogy zombit csináljon a gépedből amivel aztán arra használják amire csak akarják. Spamküldésre vagy DDoS-olni valamilyen honlapot. A hozzád hasonlók miatt van annyi vírus és szemét a neten. Legalább egy ingyenes antivírust ne sajnál már, Avira Free vagy Avast Free nem fogja a géped, legalábbis ha az van ami az aláírásodban szerepel...
  • Narxis #20
    A trójai faló a legelterjedtebb típusa a vírusoknak, mindenképp felhasználó segítség kell a bejutásához a modern operációs rendszereken, a Malware Gen egy általános szignatúra, még az Avast által nem azonosított vírusra jelezhetett így.
  • Narxis #19
    Itt egy csokorra való.

    De egyszerűbb ha beírod Google-be, hogy facebook virus.

    Nincs facebookom, de úgy tudom még magán a faxebookon nincs vírus, csak eszköz a vírusok terjesztésére, arra viszont nagyon hatékony a töretlen népszerűsége és a sok tudatlan felhasználó miatt. Nem azért tudatlan valaki mert nem ismeri a vírusok fajtáit hanem mert mindenféle trükknek bedőlnek amivel magát a vírust juttatják a gépére. Lájkold ezt, lájkold azt, el se olvassa csak orrba-szájba lájkol.
  • Narxis #18
    Gondolkodás+integrált szoftvercsomagok=biztonságos PC.
  • gothmog #17
    Bármelyik, amit pédául az „Oszama bin Laden halála” (csak egy kodeket kell letölteni a lejátszáshoz, komolyan!) üzenőfali link mögött találsz. Jó tudom, ez nem az amit kérdeztél, de manapság ez a módi. Igaz a fb egyre hatékonyabban szűri már ezeket.
  • gothmog #16
    A trójai olyan szoftver, ami látszólag ártalmatlan -sőt újabban antivírus és antimalware szoftvernek álcázza magát- pedig igazából rosszindulatú. Általában a működését további malwarek letöltésével és telepítésével kezdi. (pl:WinAntivirus 2010-11-12 és így tovább, az a virtumonde nevű trójai) Épp ezért jellemző, hogy az ilyet a felhasználó maga telepíti a saját kis kezével, mosolyogva.
    Ami a felhasználó számára láthatatlanul települ az a Worm. Ami feltelepül és csak kéretlen reklámokkal bombáz, az az AdWare. Utóbbi lehet olyan, hogy csak zavaró, de komolyabb kárt nem csinál. És lehet, hogy csak ezt veszed észre.
    A sima vírus csinálja azt, hogy a számítógépen lehetőleg minél több futtatható állományhoz hozzáírja magát (fertőz) esetleg onnan kiindulva további gépekre is eljut, majd a végén működésképtelenné teszi a rendszert. Ezek egyre ritkábbak, mivel sokkal hasznosabb a fertőzött gépek erőforrásait kihasználni, mint működésképtelenné tenni azokat. Amelyiknek a rombolás a célja, (pl. stuxnet), az se úgy teszi, hogy egyből feltűnjön a gépkezelőknek.
    Na persze ez így nagyon zanza, és így nyilván pontatlan is, akkor majd jön valami antivírus expert, és kijavít.
  • gothmog #15
    Tudod, az úgy van ám, hogy a mai rosszindulatú programoknak (összefoglaló néven malware) már nem csak az a célja, hogy minél nagyobb számban terjedjen (lásd:vírus), hanem van olyan ami simán csak beépül a rendszeredbe, ha módja van rá, minél észrevétlenebbül, (lásd:worm), hogy aztán a géped erőforrásait mindenféle csúnya dologra használja (spamküldés, DDoS, stb), esetleg a személyes adataidat, kapcsolati listádat, bankszámla/paypal adataidat is ellopja, és ha nincs szerencséd, egész addig nem lesz tudomásod róla, hogy mi történik, amíg valamivel csúful rá nem baszol. De utána majd nyugtasson meg a gondolat, hogy akármikor „újraimagelheted” a rendszered.
    Azt azért elmesélhetnéd, hogy mint micsoda kampányolsz te itt a csupasz seggű nethasználat mellett. Netán érdeked fűződik az így netező felhasználók tömegéhez?
  • Robi546 #14
    mindenki azt mondja hogy: trójai, trójait kaptam,küldök trójait a gépedbe. Mindenki csak ezeket mondja mert a "Trójai faló" a legerősebb vírus a világon. Ez nem igaz. Mivel egyszer is jelezte az avast hogy kaptam vírust, trójai volt szinte mindig csak azt kapok és nem lett tőle semmi baja a gépnek. Egyszer kaptam Malware Gent na az már artott neki. Nem tudom hogy mindenki miért fél annyira a trójai falóktól.
  • Armagedown #13
    Nevezzél meg egy vírust amit a fbról lehet összeszedni.
    esetleg még egy leírás is jó volna róla.köszi .