• kukacos
    "ilyen is van"

Mármint műmájkrém, vagy a disznótoros sonka? Mert szerintem lehet kapni mindkettőt, ezt hívják választéknak. Kétségkívül más felismerőképesség kell hozzá, hogy észrevedd a különbséget, mint falun. Ahol télen például hónapokig azt ehetted csak, ami rohadás nélkül elállt a magtárban.

"disznóvágásból származó ételt láttál már?"

Hogyne, bár a töpörtőtől mindig hasmenésem volt. Amúgy apám-anyám parasztcsaládból való, kiskoromban a tyúkokat hajkurásztam különböző rokonok udvarain, meg a disznókat etettük.

"Hallottál már vegyszerekről?"

Sőt, még lezuhanó repülőgépekről is. Tojok is rendesen a gépen, de ettől a félelmem még irracionális marad.

"Nem csak a NATO-nak van fegyvere és katonái."

Az a gondolatmenet lejjebb megvolt? Csóringer bevándorlók katonailag sosem fogják lerohanni a NATO-t, így erőszakkal legfeljebb azt tudják elérni, amit mi megengedünk nekik. Európát legfeljebb egy másik atomhatalom fogja lerohanni, atomháborúval, akkor meg már nincs értelme idejönni. Ez úgy nagyjából megvan? Akkor miről is beszélünk?

"Tényleg? Legalább híreket olvass már! Kérdezd esetleg pl. az Olaszokat..."

Mint írtam, most már harmadjára, a bevándorlás addig probléma, amíg nem tudjuk eldönteni, hogy beengedjük-e őket avagy sem. Amint a társadalmi nyomás elég erős lesz, hogy bezárják a migrációs kapukat, onnantól a probléma megszűnik. Ennyi, ettől kár barna nadrágot felvenni.

"akkor ugyan hova mennek a menekülők?"

Javaslom a kannibalizmust, egyszerre oldja meg az éhezést és a túlnépesedést. ;)

Egyébként még mindig nem értem, hogy tudtok ennyire irreális forgatókönyveknek bármi hitelt adni. Valódi tömeges, erőszakos kivándorlás csak szomszédos államok között indulhat meg, tekintve, hogy éhező menekülteket ingyen senki sem fog ezer kilométereken és más országokon át fuvarozni. A túlnépesedő centrumok és Európa között fél kontinensnyi országok vannak. Honnan jönnének és hogyan?

Az a kérdés egy másik, etikai dimenziója, hogy kötelessége-e Európának éhező nyomorultakat befogadni. Bizonyos mértékig biztosan; ezt látjuk most, ettől vízionál itt minden kétbites apokaliptikus jövőt. De amint a bevándorlás tényleg fenyegetővé válik, az országok akár fizikailag is bezárnak, ezt számtalan példa igazolja. Egy menekülthullámot amúgy mindig politikai kudarc előz meg: a legtöbb esetben a háttérjátszmák azelőtt megakadályozzák a tömeges migrációt, mielőtt az ötlet egyáltalán rohamosan elterjedne.