• teddybear
    #63
    "Egyébként a csőszájfék az a vaktöltényhez kellet (enélkül nem volt automata), a másiknak a neve pedig lángrejtő volt. Szétvetette a torkolattüzet, hogy éjszaka nem lehessen pontosan beazonosítani a lövészt, úgy, hogy nem éles torkolattüzet váltott ki a lövés, hanem egy nagy felvillanást, aminek bizonytalan a közepe. Ez volt a fő funkciója. Hogy stabilizált-e valamit, annak nem volt jelentősége, mert így is akkorát emelkedett a cső, hogy értelmetlen stabilitásról beszélni."

    Nem.

    A csőszűkítő az csőszűkítő, a csőszájfék az csőszájfék, a lángrejtő meg egy, a cső végére felszerelt tölcsér. Utóbbi egy szűk szögtartományon kívül eltakarja a torkolattüzet. Például oldalról. Ilyen lángrejtő van például a Gepárdon is, hogy az ellenség nehezebben tudja kiszúrni a mesterlövészünket.

    Ami a csőszájféket illeti, az olyan 30-50%-kal csökkenti a fegyver hátrarúgását. Ezzel stabilizálja is a fegyvert, viszont a torkolattüzet egyáltalán nem takarja. A kiképződ nem csak a ballisztikához nem értett, hanem még a fegyveralkatrészek nevét sem igazán ismerte.