• NEXUS6
    Annyira vártam ezt a pillanatot!:D
    Mondd csak ez a hazudós beszólás ez mi ez nálad? Már többször írtál ilyeneket, amikor elszakadt nálad a cérna és nem tudtál érveket hozni. De miért "hazudsz!", mert ez olyan forradalmi, vagy mi a fax? Miért nem elég a tévedsz, a terelsz, az eltérsz a témától, a kiforgatod a szavaimat? Ez a hazudsz szóhasználat elég kemény azért. Pláne hogy az esetek többségében nem jogos. Pl mert itt az sg-n általában nem politikusok jelennek meg, akinél azért ez mondhatni követelmény.

Először is leszögezem, hogy nem hazudok.
    Állítok valamit, érvelek, de nem állítok olyat, amiről tudom, úgy vélem, hogy nem igaz. Tehát nem hazudok. Ezt én tudom, te max sejtheted. Mellette igyekszem azért olyan állításokat hozni, amiről tudom, hogy általában igaznak fogadják el, pl ált isk-ban is tanítják ugye. Ebből lejön az, hogy konzisztensek-e az állításaim, vagy nem. Ha nem lennének azok, akkor felmerülhet a kérdés, hogy esetleg ez tévedés, sőt hazugság. De amennyire tőlem tellett igyekeztem nem változtatni a véleményemen, ami mégegyszer mondom, megegyezik akár az ált iskban tanultakkal.
    Értem?

"Adva van az a felállás, hogy a teljesen befagyott kis holdak a gázóriások körül dokumentáltan kitöréseket produkálnak a hasadékaikból. Évtizedek óta fényképeznek le ilyene kitöréseket a szondák. A mostani újdonság az, hogy mintát is vettek a kilövellő anyagból, nem csak fényképezgették a kitöréseket."
    Soha nem is tagadtam ezt, ha esetleg arra célzol.

"A jelenség okain sem kellett sokat töprengeni. Mivel igen komoly gravitációs hatás éri ezeket a holdakat a gázóriások részéről, komoly ár-apály jelenségek keletkeznek."
    Igen, egyetértünk.

"Ha a jég teljesen lezár, akkor az ár-apály által mozgatott víztömegek erős nyomást fejtenek ki a jégtakaróra."
    Őööö, persze, felhajtóerőt fejtenek ki rá, ami miatt úszik a vízen a jég! Mellesleg nem teljesen lezárt a dolog, talán ilyen soha nincs, mindig vannak repedések. Szal itt kezd akadozni az a meglehetősen egyszerű képed a dologról, amit felvázolsz. Szerintem.

"Gondoljunk arra, hogy a hold felszíne nem tökéletes gömb. Ha a szilárd felszín kiemelkedik, akkor a víztömeg kisebb keresztmetszeten kénytelen áthaladni, tehát erps nyomások alakulnak ki."
    Na itt most halvány lila fogalmam nincs, hogy mire gondolsz.

"Te egyáltalán nem értetted, hogy miként lehet ott nyomás. Nem az ár-apályt kérdőjelezted meg, hanem a kevés természettudományos ismereteid miatt ötleted sem volt a nyomás okára, ami a gejzír kitöréseket eredményezi."
    És ezzel a tudósok többsége bizony így is van.
    Pl a Földön a Magma pár km-t tesz meg, amíg kitör. A gejzírek a vulkáni ütőműködés példái, a felszín közelébe került magma melegíti őket, ami pár száz m-t jelent. Na most ugye ezen a holdon a jég vastagsága 80 km! Egyszer. Másodszor, a gejzírek nem mint hatalmas vizipisztolyok sprickolnak az égbe, hanem GŐZ jön ki belőlük. Te nem gőzről beszélsz, hanem vízről. A gőzzel meg ugye amúgy is az a gond, hogy egy 80 km-es jégtakarón áthaladva lehűl pláne, hogy a felszíni hómérséklet vagy -200 fok.
    A magma sem azért jön a felszínre, mert a Föld belsejében a nyomás kilöki a viszkózus anyagot, hanem mert kisebb a sűrűsége, mint a szilárd kőzetnek!
    Mégegyszer, ezredszer leírom, a víznél ez pont fordítva van!

Következtetés: az Enceladus gejzírjei is valszeg valami felszín közeli hőforrásnak az eredménye, és nem mert valaki megnyomta a vízipisztoly ravaszát. Szerintem.

"Én elmondtam, hogy mi a legkézenfekvőbb ok, és te most azt hazudod, hogy te ezt az okot vontrad kétségbe.

Ez nem igaz, hazugság, mert szó sem volt az ár-apályról. Ezt itt én vetettem fel."
    Nem hazudom, hanem tényleg kétségbe vontam, már nagyjából az elejétől. Az hogy Molni meg helyeselt valamilyen szinten a baromságodhoz, az az ő szégyene. Bár nála sem teljesen értettem az álláspontját.

"Oda süllyedsz, hogy hazudsz, és daccból vonod már kétségbe azt a logikus magyarázatot, amit évtizedek óta ismernek tudományos körökben. Csak azért, mert nem is hallottál róla, és megcáfolja a tévedésedet. Mert nem vagy képes beismerni, hogy tévedtél. Mert képtelen vagy rá."
    Ezt a mórickaviccet, amit itt előadtál, ezt ismerik évtizedek óta tudományos körökben? Hoppá!
    Bocs, de valamelyik natgeo műsor nekem kimaradt. Tudnál nekem tudományos cikkeket mutatni, most már tényleg érdekel.
    Szerintem nem tudsz, kamuzol, na ez a hazugság picinymadaram!

"Inkább itt nyáladzol, inkább minden tudós hülye, és inkább nem is létezik az a jelenség, amit már évtizedek óta lefényképeztek a szondák, és amiből most egy mintát is vett."
    Nem, nem a tudósok a hülyék, én hogy ilyen félművelt barmokkal vitatkozok.