• Doktor Kotász
    "De hát ez a lényeg amit írsz: van egy kisebb hold, gyakorlatilag csak a külső paramétereit ismerjük. Az egy elmélet, hogy van az árapály erő és a sarkon pusztán emiatt kifúj a nyomás. Nem fogadom el, erre lehülyéznek magyarázat helyett."

Először is leszögezem, hogy hazudsz.

Adva van az a felállás, hogy a teljesen befagyott kis holdak a gázóriások körül dokumentáltan kitöréseket produkálnak a hasadékaikból. Évtizedek óta fényképeznek le ilyene kitöréseket a szondák. A mostani újdonság az, hogy mintát is vettek a kilövellő anyagból, nem csak fényképezgették a kitöréseket.

A jelenség okain sem kellett sokat töprengeni. Mivel igen komoly gravitációs hatás éri ezeket a holdakat a gázóriások részéről, komoly ár-apály jelenségek keletkeznek. Ha a jég teljesen lezár, akkor az ár-apály által mozgatott víztömegek erős nyomást fejtenek ki a jégtakaróra. Gondoljunk arra, hogy a hold felszíne nem tökéletes gömb. Ha a szilárd felszín kiemelkedik, akkor a víztömeg kisebb keresztmetszeten kénytelen áthaladni, tehát erps nyomások alakulnak ki.

Te egyáltalán nem értetted, hogy miként lehet ott nyomás. Nem az ár-apályt kérdőjelezted meg, hanem a kevés természettudományos ismereteid miatt ötleted sem volt a nyomás okára, ami a gejzír kitöréseket eredményezi.

Én elmondtam, hogy mi a legkézenfekvőbb ok, és te most azt hazudod, hogy te ezt az okot vontrad kétségbe.

Ez nem igaz, hazugság, mert szó sem volt az ár-apályról. Ezt itt én vetettem fel.

Oda süllyedsz, hogy hazudsz, és daccból vonod már kétségbe azt a logikus magyarázatot, amit évtizedek óta ismernek tudományos körökben. Csak azért, mert nem is hallottál róla, és megcáfolja a tévedésedet. Mert nem vagy képes beismerni, hogy tévedtél. Mert képtelen vagy rá.

Inkább itt nyáladzol, inkább minden tudós hülye, és inkább nem is létezik az a jelenség, amit már évtizedek óta lefényképeztek a szondák, és amiből most egy mintát is vett.