• NEXUS6
    Szerintem az a gáz, hogy ők nem ezt mondják, ja és pláne nem ebben a stílusban.
    Írok valakinek erre jön Dr Hóhérszöszi, és elkezd leosztani mintha neki címezve szidtam volna a felmenőjét (persze később már igen;). Gondoltam felveszem a stílust, akkor meg durcás lesz. Molnibalage is beböfög valamit, erre még én vagyok a debil.

De hát ez a lényeg amit írsz: van egy kisebb hold, gyakorlatilag csak a külső paramétereit ismerjük. Az egy elmélet, hogy van az árapály erő és a sarkon pusztán emiatt kifúj a nyomás. Nem fogadom el, erre lehülyéznek magyarázat helyett.
    Az első kérdésem az volt, hogy miért keletkezne nagyobb nyomás? A jég nem csak a sarkokon repedhet, sőt pont az árapály mozgás miatt épphogy az egyenlítőnél kéne repednie. A kifújás gyakorlatilag nagyobb nyomás, feszültség, energia felhalmozódását jelenti. De ez az energia miért is nem vezetődik le akárhol, sajtolódik be a víz a mikrorepedésekbe, melegíti föl stb. Itt ugye vagy 80 km vastag jégről beszélünk, ami itt jön a másik érdekesség valszeg ugye az egyenlítőnél nem csak hogy többet süllyed emelkedik az árapály erők miatt, hanem valszeg emiatt még vékonyabb is. De nem, a feszültség/energia átmegy a kevésbé töredezett és ráadásul éppen ezért valszeg vastagabb!!! sarkokra illetve csak a délire és ott tör magának utat a víz.
    Logikus!