• physis
    Talán itt sikerült valamit találnom, ami megmagyarázza, miért is van a Földön dagály,

,,Az árapályerők az egész Földet érintik, de a szilárd Föld mozgása csak centiméterekben mérhető.''

ez mindenesetre érthetővé teszi, miért van egyáltalán dagály (a Földön), épp ez volt az, amit nem értettem. Ha ugyanis az earth tide (a földkéreg ,,kidagadása'') teljesen ugyanakkora lenne, mint a tengeri dagály, és szinkronban is lennének egymással, akkor a hétköznapi életben talán észre sem nagyon vennénk a dagályt. Ezek szerint a kéreg mégiscsak merev valamennyire. A dolgot bonyolítja, hogy az Earth tide cikk egy pontja szerint viszont az earth tide mégiscsak lehet meglepően nagy is (félméteres):

[quote],,The semidiurnal amplitude of terrestrial tides can reach about 55 cm at the equator which is important in GPS calibration and VLBI measurements''.

Mindez eléggé összezavart engem, tehát egyszóval a téma bonyolultsága jóval túl van azon a szinten, amit én még meg tudok ragadni, gondolom a lényeg itt is a részletekben van. Mindenesetre ha tényleg legalább részben számolhatunk a kéreg valamiféle merevségével, ellenállásával, megkötött kilengésével, akkor én szemléletesen egyelőre el tudom képzelni azt egy óriásbolygóholdnál, hogy egy belső vízóceán valóban ,,rá tud nyomni'' a külső kéregre belülről ott, ahol a ,,belső'' dagályhullám lenne. Egyébként - szakismeret híján - nem tudok rendesen egyenletekkel számolni, így mindvégig kénytelen vagyok halvány szemléleti analógiákra támaszkodni, amit meg könnyű eltéveszteni.