physis#100The effect of earth tides
on plumbing systems (a 4. ábra alatti szöveg az érdekes, a többi másról szól). A szöveg az árapályerők hatásáról szól a földi gejzírekre. Persze ez kicsit más, hiszen itt nem globális hatásról van szó. Nem ismerem az Enceladus-t, és arról nem is akartam írni semmit. Engem inkább amolyan gondolatkísérletként érdekelt az egész. Szemléletesen tartottam elképzelhetően, hogy a kéreg nem tudja követi azt a szintet, ami a víz dagályszintjének felelne meg, ebben az esetben valószínűleg a víz tényleg megemelkednék a gondolati modellben. A valóságot nem tudom, és az is lehet, hogy tévedtem, és a kéreg nem is tekinthető olyan merev egytestnek, mint hittem. Pl. földkéreg ,,dagályhullámai'' meglepően nagyok is lehetnek, akár félméteresek is (earth tide), ez pedig összevethető a nyílt óceán dagályhullámainak méretével, legalábbis az elméleti értékkel ([/url]). Az [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Earth_tide]Earth tide cikk elég különösnek tűnik, sokarcú és sok részletet rejtő jelenségnek, én a kérget ennél merevebbnek képzeltem. Nem mondtam, hogy a kéregmodellem feltétlenül jó, de gyakorlatként érdekesnek tartottam az egész vitát.