• wraithLord
    #633
    Hát azt én nem tudhatom, hogy te hogy képzeled el, de például az "érdekes" gondolat, hogy a DNS nem kódoló régiói viselkedési mintázatokat "kódolnak". Egyrészt, mert mára már mondhatni tökéletesen ismerjük a sejtben zajló folyamatokat, a sejtben található rendszereket (és a nemkódoló régiókat újrahasznosítandó "szemétként" kezeli a sejt). Másrészt azért, mert a prokariótákban nincsenek nem kódoló régiók... de ezt írtam is.

    És érdekes, hogy ezt a lehetőséget akkor hoztad fel, amikor megemlítettem, hogy az eukarióták DNS-e tele van értelmetlen szakaszokkal, amelyek össze-vissza inszertálódhatnak (vannak olyanok, amelyek akárhova, vannak olyanok, amelyek csak meghatározott bázissorendet ismernek fel), sokszorozódhatnak, eltűnhetnek, ezzel megváltoztatva egy működő gént, ha egy operon operátor régiója mögé inszertálódik be. Teljesen kiütheti a gént, vagy a gén megváltozott fehérjét produkálhat, ami vagy nem jó semmire, vagy másra jó, vagy ugyanarra jó, csak máshogy néz ki, és valamilyen szempontból előnyösebb, mint az eredeti, stb.
    Kicsit elkalandoztam, de azt kezdtem el írni, hogy a DNS-t javító mechanizmusok csak a bázispárosodási hibákat és a DNS kettős hélix szerkezeti hibáit tudják kijavítani, magát a DNS-t nem olvassák el, hogy az információtartalma megváltozott-e. Így lehetőségük van a DNS nem kódoló régióinak pl. az előbb leírt módokon módosítani az élőlény genomját.

    És ehhez még hozzátartozik az is, hogy a javítómechanizmusok sem tökéletesek, a környezet tele van mutagén anyagokkal, hatásokkal. Ráadásul létezik olyan is, hogy rekombináció (meiotikus és mitotikus is, utóbbi csak növényeknél öröklődhet...) ami eleve a genom változatossága és változása szolgálatában áll - de most nem ez volt a téma.
    ----

    Vagy hogy szerinted a környezettel szembeni rugalmasság kimerül abban, hogy ha valami nem tetszik egy fajnak, akkor elköltözik máshova. Ez nem ilyen egyszerű. Pl. azért, mert nem biztos, hogy az 'elszenvedő populációnak' nem tetszik valami, az is előfordulhat, hogy pl. egy természetes ellensége jut előnyhöz valamilyen környezeti változás végett. A környezetet itt a lehető legtágabb értelemben kell érteni. Minden 'környezet', ami az egyedre/populációra hat, és nem maga az egyed/populáció az... :D