• kukacos
    #67
    "Ennyi erővel stratégiai sziten védekezőfegyver, mert soha nem tudhaja az ellen, hogy hol vannak a gépek..."

    Az agresszor pontosan tudja. A katonai repterek helye ismert. Aki először veti be a lopakodó repülőgépeit, valószínűleg erősen legyengíti az ellenfelet. Tehát megéri elsőként támadni.

    "A MIRV sem generált atomháborút"

    Ez egy rossz példa. A MIRV egyszerűen megnövelte a robbanófejek számát, de miután fokozatosan került bevezetésre, a második csapásmérés képessége végig megmaradt. Mi lenne a második csapásmérés megfelelője a lopakodóknál?

    "a bizonytalanság adja azt, hogy nem menne egymásnak csak úgy két ilyen hatalom."

    Nem figyesz. Épp arról beszélek, hogy a lopakodó technológiák fejlődésével, a radarok és légvédelmi eszközök gyengülésével csökken a bizonytalanság, mert a repülőgépek nagyobb eséllyel érik el a céljukat, ezért nagyobb valószínűséggel megy egymásnak a két hatalom.

    És általában is: minél erősebb a kard és gyengébb a pajzs, annál valószínűbb, hogy a két fél valamelyikének megéri elkezdeni harcolni, mert aki először sújt le, előnybe kerül. Az egyetlen dolog, ami megakadályozza a támadást, ha az első csapást elszenvedő garantáltan elég erős marad egy fájdalmas második csapáshoz.

    Ha viszont az első csapás nagy eséllyel elbukik a pajzson, mindkét fél tartózkodik az első ütéstől, és a békés alternatívák értéke relatíve magasabb.

    Egyszerű játékelmélet.