• kukacos
    #65
    Itt nem a taktikai, hanem a stratégiai szintről beszélek. Taktikai szinten a stealth valóban pusztán védelmet jelent egy repülőgépnek, de stratégiai szinten a lopakodó repülőgép támadófegyver, aminek célja, hogy a háború kezdeti "nehéz" környezetében is biztosítja az ellenséges cél megsemmisítését.

    A szemléltetés kedvéért képzeljük el, hogy létezik közel tökéletes stealth technika, és egy ilyen repülőgép 99%-ban biztosan eléri és megsemmisíti célját. Két ilyen technológiával felfegyverzett ellenség bármely konfliktus esetén azonnal "forró" háborút kezdeményez, mivel az nyer nagyobb valószínűséggel, aki először veti be a lopakodó technológiát (főleg ha azt a másik lopakodóinak földön történő megsemmisítésére használja). Ha viszont a lopakodó technológia mondjuk csak 20%-os, a felek kétszer is meggondolják, hogy elkezdjék.

    A stealth tehát konfliktus-erősítő hatású, és növeli egy háború esélyét.

    Hasonló volt a helyzet a nukleáris fegyverekkel is, de ott a második csapásméréssel járó elrettentés képessége tessék-lássék megoldotta a problémát (tehát az a tény, hogy az első csapás elszenvedése esetén is marad elég fegyver az ellenfél megsemmisítéséhez). Ennek ellenére a felek folyamatosan paráztak azon, hogy nem élik túl az első csapást, és lényegében ennek eredménye volt a nukleáris fegyverkezési verseny.

    Sokkal nyugodtabb hely a világ, ha a védekezés könnyebb, mint a támadás.