• Wearwolfff
    #102
    Tekintsünk most el a sok feltételezhető hibától amiből vérzik, de a WTC egy rekordméretű épület volt. Amerika milyen büszke volt rá akkoriban. Az évek során már-már jelképpé vált. Amerika külpolitikájából kifolyólag, szinte biztosra lehetett venni, hogy előbb utóbb valamiféle terrorcselekmények áldozata lesz. Már szinte az épület felépülése után felmerült az ötlete nem egy irodalomban, filmben. Nagyon is elképzelhető, hogy terroristák által eltérített repülőgépek becsapódnak és kárt okoznak, de az építészek jogosan perelnek az ügyben, hogy ők a tervezéskor nem ilyen egyszerű kártyavárat építettek. Egy ekkora épületnek atomstabilnak kell lennie. Ki kell bírnia bármekkora széllökést, túl kell érnie bizonyos mértékű földrengést. Tűzvédelmi rendszernek el kell zárnia a gázvezetékeket megakadályozva további emeletek kigyulladását, esetleg robbanását, illetve el kell oltania a repülőgépek által keletkezett kerozin tüzet. Hacsak tényleg nem volt megpakolva speciális robbanószerrel az egész gép, vagy nem spóroltak az építőanyagok minőségével.

    Mikor egy részeg fazon belehajtott a nagyapámék kerítés oszlopába rombadöntve az egész kapualjat, akkor neki ugyanolyan állapotúra kellett visszaállítania. Hiába nem volt pénze csak egyszerű dróthálóra, de az utca műemlék volt, és az önkormányzat magára vállalta az újraépítést. Egy úgymond 'jelképnél' annyira már nem ilyen egyszerű a helyzet.

    Még ha nem is lett kihasználva az épület és veszteségesen üzemeltek és az egész gigászi baklövés volt, egy országos jelképet nem lehet csak úgy elbontani. Valljuk be, hogy kudarcot vallottunk? Mit fognak gondolni rólunk ezután? Egy jelképet nem lehet csak úgy elbontani. Sokkal inkább döntögetni vagy robbantani, ilyen olyan politikai vagy vallási meggyőződésből. Vegyük azt, hogy a terroristák voltak. Ez nekik marhára kapóra jött. Az eset után Amerika rengeteg könyvet, filmet, színdarabot piacra dobott a témában. Nem tudnék összeget mondani, de szerintem az országnak ezekből származott bevétele jócskán meghaladja az építési költségeket.