• teddybear
    #49
    Azért nem kéne ilyen beképzeltnek lenned.

    Egyrészt elég jól ismerem a délkelet-ázsiai történelmet, merem állítani, hogy az átlagos európaiaknál jobban. Japán gyakorlatilag az íratlan történelme óta próbálja elfoglalni Koreát, és ez a XIX. századtól a II.VH.-ig többé-kevésbé sikerült is neki. Akkor verték ki őket onnan, egyes japán körök szerint ideiglenesen.
    Másrészt, amit leírtál eléggé pontatlan vázlata a valódi történetnek. Maónak a Vörös Hadsereg mandzsúriai hadjáratához csak annyi köze volt, hogy élénken helyeselte a japánok elverését. Az általa irányított csapatok a közelben sem voltak, semmilyen szerepük nem volt benne. Különben is csak '49-ben sikerült győznie a polgárháborús ellenfelein, addig csak az egyik, bár a legerősebb kínai hadúr volt.
    A Koreai Háború főbb vonalakban, erősen leegyszerűsítve így történt, mondjuk.
    Viszont ki sem tört volna, ha a megszállását egységesen egyik, vagy másik fél intézte volna.

    Ami pedig a dél-koreaiak hozzáállását illeti a jelen helyzethez, természetesen büszkék az elért eredményeikre, de azért van egy jelentős Amerika-ellenes hozzáállásuk is. És az általam ismert dél-koreaiaknak többnyire az a véleménye, hogy inkább élne szerényebben, de együtt az észak-koreai rokonaival. Persze nem az ottani rezsim uralma alatt.