• xrt
    #147
    "Egyszer tartottam egy előadást az egyetemen az atombombákról. Nagyon durva dolgokat csináltak anno. Pl a cár bombáról hallottatok? Cár bomba

    200km átmérőjű körben halálos égési sérüléseket okozott volna ha élesben vetik be. 1000km-ről látható volt a robbanás és az általa keltett szeizmikus rengés háromszor kerülte meg a földet."


    De most már így a nem is tudom hányszázadik komment után sem jutottál el oda, hogy az általad linkelt infókat végigolvasd? Még 1000 km-ről is látható volt, meg persze inkább idézek a 4 km magasból ledobott kísérleti bombáról:

    "A robbanás tűzgömbje elérte a földfelszínt, és kis híján a bombát kioldó repülőgépet is. A fényhatás még 1000 km távolságból, így Finnországból is látható volt. A hőhatás akkora volt, hogy még 100 km-es távolságban is harmadfokú égési sérüléseket okozott volna. A robbanáskor kialakult gombafelhő 64 km magasra emelkedett, és 30-40 km széles volt. A szeizmikus lökéshullámok háromszor kerülték meg a Földet.

    A bomba hatóerejét az amerikai források kezdetben 57 Mt-ra becsülték, de az 1991 utáni hivatalos orosz források is az 50 Mt-s hatóerőt erősítik meg. A Cár-bomba robbanásakor 39 nanoszekundum (3,9·10−8 másodperc) alatt 2,1·1017 joule energia szabadult fel, ez 5,3·1024 watt teljesítményt jelent. A Cár-bomba felrobbantása volt ezidáig az emberiség történetében mesterségesen felszabadított legnagyobb energia, amely nagyjából megegyezik a Nap ugyanennyi idő (39 nanoszekundum) alatt kibocsátott energiájának 1%-ával. (Összehasonlításul, az Amerikai Egyesült Államok által épített legnagyobb nukleáris fegyver, a B41-es bomba hatóereje 25 Mt, a legnagyobb felrobbantott amerikai atomfegyver, a Castle Bravo kísérlet hatóereje pedig 15 Mt volt.)"