• kukacos
    #211
    "De több, mint 30 év alatt!"

    És az első ezer mennyi idő alatt készült el?

    "Az eladandó korszerűtlen típusokra pedig azért nincs vevő, mert általában csak ócskavasnak vagy céltárgynak lennének jók."

    Hát azért nem egészen. A magyar légierő leselejtezett MiG-29-esei némi felújítással még azért elég jó kis repülők lettek volna.

    "Szerintem amire te gondoltál, az a honvédelmi képesség."

    Nevezheted akárhogy, ez a vita abból indult, hogy kell-e nekünk Gripen avagy sem. Néhány véresszájú fióka itt tépi a száját, hogy mit hogy Gripen, sokkal magasabb szintre kell hozni a magyar hadsereget, a ki-tudja-milyen fenyegetések ellen, mert jujjuj.

    Én közbeszúrom, hogy egy ország biztonságát nem feltétlen a hadi fejlesztései adják, Mo. jelen helyzetében pedig egész biztosan nem. Erre elkezdetek iterálni lényegtelen technikai részleteken egy felhozott példám kapcsán, hogy mennyi idő legyártani x repülőgépet... mellébeszéd, a lényeget totál nem érinti.

    Az állítás továbbra is áll: jelenleg nagyjából mindegy, hogy van-e az országnak működőképes hadserege-e avagy sem, ami meg van, az politikai kirakat. A korrupció meg kriminalisztikai kérdés.

    "Valóban nem, de ennek ellenére a legtöbb fejlett állam Svédországtól kezdve, Belgiumon át Lengyelországig komolyan veszi a haderejét és megpróbálja működő képesen tartani."

    Lengyelország amióta világ a világ, érzékeny geopolitikai szituációban volt. A gazdag nyugati országok meg egyszerűen azért rendelkeznek jó hadsereggel, mert gazdagok, és az ő GDP-jük 1%-ából sokkal többre futja, mint a miénkből. Ez ismét illusztrálja, hogy egy ország - nevezzük akkor így - honvédelmi kapacitása nem a vasak röpképességénél kezdődik.