11b8e1v.jpg

Akusztikai szórakoztató elektronika
  • morcosqtya
    #23
    Okos én sem vagyok.. :)

    Nem vált be egyszerűen, annak ellenére, hogy technológiailag indokolt lett volna az elterjedése és elismertsége. Több ilyen dolog volt a világtörténelemben (más területeken is).

    Néhány éve (6-10?) vérre menő harcot vívott a Sony az SACD-vel a DVD Audio (2 csatornás) ellen. Hifis körökben csak találgattuk, hogy a szoros versenyben ki vérzik majd el, mert szükségszerűen el kell, hogy dőljön két ilyen formátum közti csata.
    El is dőlt.
    Ugyanakkor a győzelem sem igazi.
    Az SACD a jóslatok ellenére sem váltotta le a CD-t. Eljárt az idő a kazetta felett is, mondhatjuk halott. Eljárt az idő az LP felett is.. de nem halott! Réteg-formátum lett, de hatalmas presztizzsel.
    Nem hiába vannak még mindig új kiadások, nem hiába gyárt csúcs kategóriás hangszedőket a Benz, nem hiába gyártja a világ legjobb lemezjátszóit és tábláit a Linn...
    Az LP tehát él.

    DAT-ra és DVDA-ra egyszerűen nem kezdték el újra kiadni a Beatles összeset újra, Mozartot, az ezerféle Jazz-t az 50-80-as évekig, a Boney-M -et és a Modern Talking-ot, Abba-t, 20 évnyi euro-disco-t, 30 évnyi klasszikus rock-ot stb stb..
    Egyszerűen a kiadók döntése határozta meg... biztosan utánaszámoltak, és bukni nem akartak. Vagy már tudtak valamit a jövő technológiájáról hordozók terén amit mi nem.

    SACD is csak réteg-formátum maradt.. akármennyire fáj, ez az igazság.

    Blue-ray? Kiváncsi vagyok..
    Most még drága, bár csökken mind a lemezek mind a lejátszók ára (asztali és a ROM-ok ára is kb 10-30%-ra estek 2 év alatt) nem vagyok biztos benne, hogy elkezdik kiadni a fent említetteket BR-re újra..
    Ha fogadnom kéne, arra tenném a pénzem, hogy marad a számítástechnika adathordozója, a mágneses winchesterek lassan mennek, helyette SSD-ok jönnek, CD lassan lassan megy, DVD marad, BR jön és egy ideig marad.. mivel a több réteg és sűrítés miatt hatalmas lehetőségek előtt áll (kapacitás terén).

    Én imádkozom a CD-ért.. legalább addig éljen amíg én.. 20-30 évet bírjon már még ki.. :))