xrt#211
"A napelemek a legfelkapottabbak, de nem tudnak előretörést elérni. A félvezetőipar (ilyen kis sufniágazat) alapvető érdeke lenne az olcsón előállítható napelem, és iszonyat pénzekkel dolgoznak rajta.
De az ismert kristályok száma véges. Nagyon nagy szám, de akkor is v ..." stb stb stb
Látom a megújuló energiával kapcsolatban megakadtál a napelemeknél. Amelyekkel kapcsolatban végülis igazad van. Látványos de drága. Azért körbenézhetnél jobban, mert ez olyan becsukom a szemem hogy ne is lássam hozzáállás... Persze még ez sem okoz olyan nagy katasztrófákat mint az atomenergia.
Mindezek ellenére nem, nem vagyok mélyzöld és nem utasítom el az atomenergia használatát vagy kutatását de továbbra is fenntartom hogy a jelenlegi technológiai színvonalunknak köszönhetően nem vagyunk képesek kezelni, max. a határértékek emelésével. Micsoda technológia virtus kell is ehhez. :P
Vagy ha nincs igazam, akkor erről írj bővebben... Hogy is kezelik a jelenlegi problémát? Ha szürke vagy fekete a füst akkor evakuálnak, ha fehér akkor hűtenek tengervízzel. Ja, hogy az is szennyez és visszakerül a természetbe? Hova is kerülne... Persze ez a tiszta része a dolognak. A biztonság pedig addig él amíg nincs katasztrófa. Ezzel a filozófiával épp felrobbanó nap is biztonságos, csak jó távol legyünk tőle. Sajnos elfelejted te is hogy csak egy Földünk van amit továbbra is az életteret biztosítja már amíg bírja.
"A hatályos törvények egyáltalán nem fojtják el a kis energiatermelést, ..."
Jó, rendben igazad van, nem fojtják el, csak kb annyi engedélyhez kötik mint egy atomerőmű beüzemelését (kis túlzással). Ez nagyjából olyan mint a kis- és nagycégek adminisztrációja. Hasonló tevékenység esetén is egy mikrovállalkozásnak ugyanannyi adminisztrációs költsége mint egy jogi és könyvelési osztállyal rendelkező multinak. Ez utóbbi példa elég fals, de nagyjából kifejezi mire akarok utalni.
Persze lehet te engedélyek nélkül feketén használod, talán nézz utána milyen következményekkel járhat...
"... napelemeket ... pontosan tudják, hogy miért nem versenyképes nagy méretben.
"
Mindig ez a nagy méretben jön elő. Tudsz kis léptékben gondolkozni? Nem minden háznak van szüksége egy erőműre. Van egy mondás: Sok kicsi sokra megy. Ja, hogy az továbbra sem termel annyi profitot a sugárdózisokat meghatározók számára? :P
Néha gondolkozhatnál, miért alakult így az energiapolitika.
"Más: a hidrogén nem lesz "sugárfertőzött" ..."
Tény, nem fejtettem ki pontosan. Természetesen a hidrogén nem is fehér felhő formájában látható még robbanás esetén sem. Azt a látható jelenséget a kísérő gázok és gőzök produkálják. Reméltem ezt nem kell részletezni, tévedtem. :(
"És igen, én tisztában vagyok a sugárzás hatásával, összesen 4 különböző sugárvédelmi kurzusra vártam az egyetemen. Soha, de soha nem volt olyan, hogy valamilyen problémát szőnyeg alá akartak volna söpörni, a legkisebb dózist is komolyan veszik, mindent nagyon alaposan körüljárnak. Amíg ezek az emberek vigyáznak a lakosság biztonságára, addig én nyugodt vagyok."
Na ne nevettess már? A legkisebb sugárzást is komolyan veszik? Akkor miért nem veszik komolyan a megemelkedett sugárzási értékeket pl Amerika keleti partjainál, a megengedett sugárzási szinteket az erőmű közelében, vagy az erőmű körüli 4 prefektúrában termelt növények esetében (Pedig még csak 12 nap telt el!) Vagy a vízhálózat most már gyerekekre veszélyes sugárzási szintjéről. (Ahogy már régen is írtam ezek jelzés értékűek a jövőre. Persze ne legyen igazam, de pl. tegnap még nem volt ilyen szintű a tokiói ivóvíz sugárzási szintje... Csak 12 nap alatt alakult ki mindez!)
"... Az LHC-ben a sok ezer milliárd ütközésből lehet hogy csak néhány 10 esetben fognak valami érdekeset látni, de ez a néhány 10 elég lehet arra, hogy mélyebb rálátást nyerjünk a nagyenergiájú fizikára. ..."
Te most kísérleti fizikáról beszélsz. Sajnos az atomerőművek is csak ebben a stádiumban vannak a pénzsóvárság miatt. Hiába alkalmazzák a technológiát, vajmi keveset tudunk róla ha nem tudjuk kezelni.
További mai hírek:
"Fekete füst szállt fel szerdán a fukusimai Daiicsi-1. erőmű hármas blokkjából - jelentette be a létesítmény tulajdonosa, a tokiói villamosművek. A füst oka egyelőre nem ismeretes, az épületet kiürítették." (Tehát továbbra is vakon tapogatóznak. Olyan ez mintha műszerek, kommunikáció nélkül bekötött szemmel próbálna leszállni egy űrhajóval.)
"A blokk hűtőrendszerének közelében 500 mikrosievert volt a sugárzás mértéke óránként. " (Jé, tényleg tiszta technológia, persze ha nem lenne füst talán még egészségesnek is hívnád ezt a kis többletdózist.)
"A tokiói hatóságok figyelmeztették a lakosságot, hogy a vezetékes ívóvíz gyerekek számára nem biztonságos, mert a radioaktív jód szintje a vízben magasabb az elfogadhatónál." (Pedig a vezetékeken eljuttatott, mélyrétegekből kitermelt ivóvíz nem sokat tartózkodik a szabad levegőn. Ha itt ilyen szint van mi lehet a felszínen? Ááá persze nincs cenzúra...)