opeca#13
Hát én vegyes érzelmekkel ültem le megnézni. Először is olvastam róla. A balettes dolognál már húztam a számat, hogy hát azért annyira nem vagyok művészalkat. Aztán olvasgattam tovább az IMDB-n és mér majdhogynem elélveztek akik review-t írtak róla. Láttam 8 felett van, na mondom, legyen, meggyőztetek, megnézem.
Hát az eleje olyan volt amilyenre számítottam, hab könnyű balerinák ugrabugráltak. Mondom oké, fel vagyok vértezve valamelyest, tudtam, hogy egy balett-táncosról fog szólni.
Gondoltam, ahogy haladunk az eseményekben azért ez a balettvonal át fog váltani abba a bizonyos pszicho-thriller részbe, és egy kicsit a háttérbe tolják a táncikálást. (Elvégre bizonyára nagyon kevés balettrajongó van a mozinézők között)
Hát nem ez történt, eltelt egy óra, még mindig csak táncikálnak. Már bejött valami elvontabb laza életérzés kontra merev otthongubasztós életérzés, de ezen kívűl semmi komolyabb nem történt.
Ez már a film fele volt, na gondoltam, a második felére tartogatják az igazi történetvonalat.
Hát tévedtem. Mert olyan ebben a filmben nincs, vagyis van, csak éppen az olyan, hogy egy rutinosabb néző a film harmadától rájön, hogy most akkor mi is az ábra és ettől kezdve a film semmi újat nem tud mutatni. Nem tudom, hogy ezt az egyértelmű és faék egyszerűségű történetet úgy szánták, hogy majd ez lesz a nagy csavar vagy sem, de nekem személy szerint semmi izgalmasat nem adott. Ez egy klisé, találkozhatsz vele számos más filmben.
Ja és a balett. Ezek tényleg táncolnak az egész filmben. Az nem csak egy jó alap, nem az maga a film!
Be kell vallanom őszintén ez egy hálivúdi elvont művészfilm amibe egy ősrégi thriller klisét beleerőltettek, amitől csak még unalmasabb és kiszámíthatóbb lett az egész.
Bár nekem a rekviem egy Álomért sem tetszett. Valahogy ennek a manusznak a stílusa engem nem hogy nem fog meg, hanem egyenesen idegesít. Unalmas, egyszóval.
Én annak ajánlom megtekintésre, aki tényleg érez némi vonzalmat vagy kíváncsiságot a balett iránt és nem vár hatalmas világmegváltó csavaros történetre se olyat aminek legalább néhány részében feláll az ember hátán a szőr, vagy kicsit megborzong, esetleg néha elkerekedik a szeme, ahogy azt egy normális ember egy komoly pszicho-thrillertől elvárná.
Én 10-ből maximum 5-öt adok ennek, mert értékelem a színészi játékot, de mint tudjuk, attól még nem lesz jó egy film, az annál sokkal több tényezős dolog.