• kukacos
    Épp erről akartam írni. Ha egy nagyobb hír jön, én speciel elolvasom az indexen, kurucon, népszabin, mno-n. Különösen, ha kíváncsi vagyok arra, mit hogyan magyaráznak a különböző szemszögek. Az internetben talán az a legjobb, hogy az ellenvélemény is csak egy klikkre van. A történelemben mindig az bizonyult veszélyesnek, ha az emberek részlehajló információkra építenek.

Sajnos igazad van abban, hogy alapvetően szeretünk saját kis zárt világot építeni. De az internet éppen azért jó, mert nem engedi, hogy ezek a világok nagyon elkülönüljenek. A legelfogultabb oldalakon is felbukkan időnként egy-egy olyan komment, ami eszébe juttatja az olvasónak, hogy nem mindenki gondolja így. Másrészt imádjuk önmagunkat igazolni, különösen határozott véleménnyel: az agyonmoderált oldalakat mindenki érdektelennek találja, a hívő se oda jár vitatkozni, az érdekes fórumok mindig azok, ahol ütköznek a vélemények. Egy ilyen párbeszédnél pedig kiderülhet, hogy a partner nem is az a sátán, aminek gondoltad. Na meg előbb-utóbb pedig mindenki használni fog egy keresőt, ami demokratikus: a találatlista nem politikai szempontok szerint válogat (többnyire).

Röviden az internet nagyon sokat megtesz azért, hogy ne ücsöröghess biztonságosan a kis képzelt világodban. Téged tesz felelőssé azért, ha nem klikkelsz arra a gyalázatos linkre, vagy nem szólsz hozzá a cikkhez - és mindenki kíváncsi is annyira, hogy megtegye, és így rákényszerül, hogy a saját véleményét folyamatosan ütköztesse másokéval. Ennél nem kell több.

"Egyből látni fogod, hogy ugyanazt a hírt mennyire másképp látják az emberek."

Nem erre gondoltam. Az egyiptomiak lehet, hogy fundamentalista muszlim államot fognak alakítani, de ettől még nagyjából ugyanazt akarják, mint én: élelmet, munkát, szabad véleménycserét, és hogy a gyerekeik egészségben, biztonságban nőjenek fel. Az, hogy hogyan magyarázzák a világot, az egy dolog, de hogy mi motiválja őket, az adott. Egyiptomiként valószínűleg én is arra a következtetésre jutottam volna, hogy Mubarakot csak az utcán lehet megdönteni.