• NEXUS6
    #97
    Szerintem nem vagyok jobbikos.

    Amúgy a magam részéről nem látom annak akadályát, hogy fejlett országban is jelentősen növekedjék a gazdaság és az ország ne mutassa a válság jeleit. Csak annyi kell, hogy a termelést és a fogyasztást fizikailag növeljék, semmi több.

    Csakhogy a nyugati országok arra az útra léptek hogy miközben a fizikai fogyasztás/termelés, a demográfiai mutatók stagnálnak vagy csökkennek, eközben nem történik más, mint a tőke újraelosztása és koncentrációja.
    Ez a gáz. Ezért nem fejlődnek a nyugati gazdaságok számottevően. A népesség nem növekszik, és a melósnak sem adnak több pénzt, hogy növeljék a vásárlóerejét, a fogyasztás jó ha stagnál.

    Na most lehet itt jönni a közgázas hókuszpókusszal, hogy így a gazdasági fejlődés eme szakasza, meg úgy. De ez van stagnáló reálgazdaság, amit néha kiszínez valami aktuális pénzügyi lufi, dotkom, bankok piramis játéka akármi.

    Ehhez képest Kínában az van, hogy valszeg évről évre a lakosság újabb 10%-át behozzák abba a sávba, hogy termeljen és valszeg, hogy fogyasszon is.

    Kína valójában talán soha nem volt olyan komcsi ország, mint amilyennek Mao szerette volna, ehhez túl nagy és túl mélyen gyökerező hagyományai vannak.
    A nyugati média meg túl felületes ahhoz, hogy ezt az ősi országot a valós mélységében mutassa.