• NEXUS6
    #89
    Hát eszkész!:D
    Bocs!

    Na megpróbálok kicsi komolyságot magamra ölteni és akkor válaszolok, bár nehéz lesz. Bocs mégegyszer.

    "Ismerek pár kínait, ők nem így látják, és valahogy az izzó gyűlöletet se látom bennük a nyugattal szemben. Sőt."
    Én meg ismerek pár magyart, akiknek az a téveszméjük, hogy valami furcsa zs. betűs néphez tartoznak, lexarják Árpádapánkat, és azon nosztalgiáznak, hogy ha nincsenek ezek a kúrva infantilis forradalmak, akkor most Ausztriához tartoznánk és 4X ennyit keresnénk, meg satöbbi. :D Sokfajta magyar van, meg gondolom kínai is. Azok akik utálják a nyugatiakat, gondom nem szívesen beszélnek egy nyugatival, veled erről.
    Amúgy nem az ujjamból szoptam, amit írtam, pl. valami kína-szakértő írt ilyesmit a könyvében.
    Amúgy pl. a kínai vezérkar főnökkel beszéltél? Ő mondta pár éve, hogy egy atomháború esetén lehet, hogy meghalna pár kínai (millió), de lexarják, mert az amcsi világuralomnak vége lenne. Szerinted?
    Szerintem kis kisebbségi komplexus, meg xenofóbia van az ipsében.

    "Értsd már meg, nem ez számít. A fontos az ország általános belső állapota és az emberek vágyai, mit akarnak beszerezni, mire költik a pénzüket. A kínaiak vagy semmire, vagy olyan elemi dolgokra, amikre nyugaton száz éve költöttek."
    Na akkor nyugodj meg kérlek és beszéljünk arról, amiről én írtam. Azt írtad, hogy a kínai gazdaság/gazdagság egy lufi, mert minden külföldi hitelekből megy.
    Én meg írtam, hogy nem lufi, mert egyrészt kiba erősek a kínai bankok, a tőke nagyrésze saját, meg a termelőkapacitást a külföldiek nem tudják úgy kivonni egy tollvonással, mint a tőkét esetleg. Te meg erre már is arról vizionálsz, hogy Kína befelé fordul, csak saját piacra termel és ezt nem tudná megtenni, hogy ebből megéljen.
    Nyert, mert szerintem se. Csak én ilyennel nem is jöttem.
    Amiről én beszélek, az az, ha a nyugati tőkés kivonul és benn hagyja a gyárat szerinted mi akadályozza meg a kínait, hogy a nyugati piacra gyártson továbbra is ugyanabból a gyárból? Ma is ezt csinálják amúgy, talán a konkurens jóárasítot "hamisítványokat" is ugyan azon a gépsoron nyomatják az elvtársak, már most is, a 3. 4. műszakban!
    Mégegyszer leírom: már most van párszáz millió kínai, akik nyugati szinten élnek fogyasztás tekintetében, azokat a kúrva felhőkarcolókat is valahogy felhúzták Sahnghajban. A kínai már nem az, hogy egy műszakot lehúz az ájpodgyárban, aztán megy haza, hogy az ökrével szántson kicsit a rizsföldjén. A legnagyobb autópiac, mobiltelcsi piac, kaja piac, akármilyen piac. Persze egyet értünk, hogy önmagában nem elég a kínai gazdaság fenntartasához. De én ilyet nem is mondtam, max, hogy még tovább erősítik ezt az amúgy is hatalmas piacot.

    ""már óriási pénzeket visznek külföldre, fejlett országoknak nyújtanak pénzügyi segítséget"

    Majd nézz utána, a kínai állami bankok olyan rosszul hiteleznek, hogy a kölcsönök negyede leírható. Kína politikai célokra használja a tőkéjét, és csak mérsékelten hagyja, hogy az a saját országában jótékony hatását kifejtse."
    Igen, és hol az ellentmondás?!

    Az alapkérdés az volt, hogy a kínaiaknak, vajon van-e saját tőkéjük. Te azt mondtad, csak a külföldiek tőkéjéből műxik az egész, én meg, hogy most már nem, mert a világ legnagyobb hitelezője is Kína, a kínai bankok. Köszönöm, hogy megerősítetted ezt, ugyan is az szórja politikai presztizs okora a pénzét számolatlanul, aki megteheti. Kína ezexerint szerinted is megteheti.

    ""egy szétbombázott ipari/termelő kapacitás újrateremtése olyan 10 év"

    Butaság. Pillanatok alatt húzzák fel a gyárakat, és bontják le. Hónapok kérdése."
    Na ez volt a kedvencem!!!!
    Embeeeer! Pl. mondták már, hogy nyugaton mérnök/szakember hiány van, mert ugyan rahedli jogászt, közgázast képeznek, csak a meló büdös mindenkinek, pedig tök jól lehetne ezzel is keresni, pl olajmérnökként/technikusként.
    Szerinted mennyi időbe tellik egy szakember kiképzése? Honnan vesz a nyugat több 10 000 embert hónapok alatt, csak nem Kínából?:)
    Te valami politikus palánta vagy, azok gondolkodnak így. Persze húzzunk föl egy gyárat, ahol mikrocsippeket termelünk, mert ma az a menő. És mit csinálsz vele, elveted a földeken? A kínai gyártású termékekkel túltelített piacra, hogy törsz be? Eleve, hogy szerzel rá pénzt? A bankok kiröhögnek, ha ilyen hülyeségekkel jössz elő.
    Hidd el 10 év lesz ez, és még keveset is mondtam.

    ""A mérnökökből utcaseprőt csináltak."

    Akkor miért van, hogy a kínaiak Amerikába küldik a diákjaikat mérnöknek tanulni?"
    Őöööö, na ezt megint nem értem. Az, hogy a nyugat balfax módon leépített fontos iparágakat és a szakembereket elzavarták, mitől ellentmondásos azzal, hogy a kínaiak, meg nem, hanem építik, sőt az itteni suliba jönnek tanulni? (Bár már inkább simán felkérik a tantóbácsit, hogy oktasson az ottani egyetemeken).
    Nem a kirúgott gyári szaki fog az egyetemen a mérnökpalántákat nevelni, mint mondtam az megpróbálja magát átképezni, ha nem tudja, megy uccaseprőnek.

    ""Mellesleg hogy mennek a kínai árak alá? Vagy bevezetik a protekcionizmust, most hogy nagynehezen mindenhol felszámolták a vámhatárokat?"

    Ácsi, az előbb még arról beszéltél, hogy Kína bedobja a dollárbombát, a külkereskedelem összeomlik, Amerika semmit sem tud vásárolni a papírpénzéért. Innentől igen nehéz lenne nekik NEM menni a kínai árak alá."
    Mivaaan?
    Ájjá már le, lassiccsál mer kisodrócc!
    Most akkor, nem arról volt szó, hogy megpróbálunk feléleszteni egy iparágat, és a termékeknek, amiket nyugati béreket kereső melósokkal csak drágán tudunk előállítani, meg kell küzdeni a zéró humánerőforrás költségű kínaival a piacon?
    Eccercsak hogy került elő, hogy a kínaiak tönkrevágják a $-t?
    Miért tennék? Miért ekkor? Még nyomják is inkább föl az árfolyamot, hogy te még többet fizessél a melósaidnak, a csillagászati árú termékeiddel meg magadat üsd ki a piacról, és röhögnek a markukba.