• NEXUS6
    #77
    Sajnos ez a primitív szoció-darvinizmus csak nem tud kipusztulni.
    A bunkó ember erre hivatkozva veri szét a működő rendszereket, hágja át a társadalmi szabályokat. Pedig ugye az ő túlélését amúgy ezek biztosítják, mert egy bunkófiú kíváncsi lennék, mire megy a kőszikla nézésével, városi viszonyokra tervezett telepjárójával, meg hihetetlen tudású mobiltelcsijével konkrétan egy dzsungelben.

    Mert ugye a valóság nem az, hogy a legerősebb az aki mindent túl él, mert akkor még mindig a dinoszaszuroszok rohangálnának a Földön és mellettük labdásba sem rúgnánk. Hanem az evolúcióban az "nyer", aki jobban szaporodik, és aki nyer az szaporodhat, mint állat, függetlenül attól, hogy ez valami más faj egyedeinek a likvidálásával jár-e, vagy nem. Általában nem. És ennyi, nincs itt szó egymás kiirtásáról, eltaposásáról, csak a bunkófiúk fejében, akik valszeg nem nagyon olvasnak evolúciós témájú könyveket.

    Amúgy sajna a gazdaság meg olyanná válik, amilyenné a szelekciós tényezők alakítják. Ilyen erős szelekciós tényező az állam. Ha valami bunkófiú rögeszméitől hajtva hoz néhány szabályozást, amire ő úgy gondolja, hogy milyen jó, meg életszerű, akkor egyszercsak a gazdaság, mint rendszer el kezd hasonlítani ahhoz, ami a bunkófiú fejében van.

    Szóval nem azért néz így ki a gazdaság, mert ez a természetes állapota, hanem mert az emberkék, akik erről dönthetnek, úgy gondolják, hogy így kéne kinézni, mert ez a természetes.