• NEXUS6
    #74
    "Ezt miből látod? Japán az USA még nagyobb hitelezője, egy kínaihoz hasonló gazdasági boom végén, úgy hatvan éve még háborúztak is; látod valami jelét annak, hogy nekilátnának az amerikaiak "összedöntésének" (noha épp annyira megtehetnék)?"

    Na azért Kína, meg Japán helyzete némileg más.
    1. Kínában függetlenül attól, hogy jobb vagy baloldali abban szinte mindenki egyetért, hogy a külföldiek, a Nyugat tehet mindenről. Ennek a fajta világnézetnek a gyökerei úgy nagyjából az ópium háborúk idejéről eredeztethetők. Meg még régebbről talán, hiszen Kína történelme a folyamatos harc az idegen hódítókkal szemben. Az utóbbi 60 évben ezek az idegen hódítók egyértelműen a Nyugat és ennek vezető állama Amerika. A Kínaiak marha büszkék a történelmükre. Az utóbbi 2 ezer évből olyan 1700 évben a világ vezető hatalma voltak, ha így nézzük az utóbbi pár száz év számít botlásnak, amit most fognak kijavítani. Mennyire vállalják majd a konfrontációt? Meglátjuk.
    2. Japán, vagy akár Németország helyzete ezért "kicsit" más, mert hogy ott az utóbbi 50 évben folyamatosan állomásozik az amcsi haderő, ami azért kicsit nyomatékosítja az amerikai vezetés véleményét.

    "Láthatóan nem érted a fejlődő országok gazdasági folyamatait. Röviden azt kéne felfognod, hogy Kína is hitelből növekszik, csak ezt a hitelt a gazdag külföldi országok adják neki. A függés mai napig tart; a kínai csoda összeomlana külföldi piacok és beruházások nélkül."
    Láthatóan nem vagy tisztában a Kínában zajló gazdasági folyamatokkal. Pl vannak bizonyos szabályozók, a közös Kínai-külföldi cégeknél 51%-ban kínai tulajdon kell, hogy legyen. A kínai bankok továbbra is állami kézben vannak és mára ezek a bankok a világ legnagyobb bankjai! Hitelezési ügyleteik az IMF-fel vetekszenek. Persze rengeteg spekuláns, meg működő tőke is van az országban, azonban hála a szabályozásnak a töke kivonulása esetén az állóeszköz marad. És nagyjából ez a lényeg.

    "Kína még mindig a tőkefelhalmozás korszakában jár. A kínai tőke aránya az ország gazdaságából még mindig nagyon alacsony egy japán, nyugat-európai vagy egy amerikai mutatóhoz képest."
    Igen a kínai gazdaság még csak most kezd beindulni. Azonban ez nem a tőkefelhalmozás klasszikus módja, nem az egyik kínai veszi el a másiktól, hanem a kínai veszi el a külfölditől a tőkét. A gigantikus valuta tartalék, az, hogy már óriási pénzeket visznek külföldre, fejlett országoknak nyújtanak pénzügyi segítséget (Amerika ugye mégegyszer), nyersanyaglelőhelyeket "vesznek meg", nem annak a jele, hogy kínai tőkéből olyan kevés lenne.

    Ha a Jüant arra az árfolyamra nyomnák, amennyit az valóban ér, akkor valszeg leesnénk a székről rendesen.

    "Nagyon messze van még attól, hogy valaki egyszer megfontolja, hogy élete végén inkább Kínában, mint Svájcban akarjon letelepedni."
    Persze, ha valaki egész hátralevő életében milkateheneket akar számolni, annak Svájc a menő, de azért Sanghaj, Peking valszeg a maga "kis" kaotikus nyüzsgésével is, az olcsó kurvákkal, stb van akit megfog, hogy a hátralevő éveit, meg milliárdjait eltengesse.:)

    Én is persze a milkatehenekre szavazok:)