• NEXUS6
    #122
    "Az oda áramló tőke közel fele spekulációs célú, Soros meg társai bettelnek az emelkedő kínai piacra. Ezek iszonyat gyorsan fognak távozni, ha valami gebasz lesz, felerősítve annak hatását (nem mennének oda, ha nem tudnának távozni, amikor akarnak)."
    Nos nem tudom, mit csináltak Sorosék arrafelé 2008-09-ben, de hogy a globális pénzügyi válság lájtos szellőként borzolta meg a gazdaságot az biztos. 8%-os növekedést vártak 13 lett belőle. Ha egy olyan válság ami globálisan $ 100 milliárdokat úgy füstölt el egyik napról a másikra ilyen szinten "negatívan" érintette őket, akkor én nem tudok abban bízni, hogy majd a rókalelkű spekulánsaink földredöntik a sárga bajnokot. Ezt kifejthetnéd részletesebben, hogy hogy gondolod? Mert az egy dolog, hogy a kormány faxa tele van azzal, hogy a Shanghai tőzsde tele van spekuláns tőkével, de hogy ez hogy milyen mechanizmuson keresztül borítja majd meg a bankszektort, az ingatlan piacot, és az ipart arra kíváncsi lennék?:)

    ""óriási pénzeket nyom az országokba, mondhatni megveszi őket"

    Láthatóan nem vagy tisztában a nagyságrendekkel."
    Te meg a trendekkel, lásd legutóbb Görög-o, Dél-Amerika, vagy akár mi is kaphatunk tőlük, persze némi politikai támogatásért cserébe.
    Ha kicsit utána nézel láthatod, hogy 2003 óta Kína 2-3 évente megduplázza a külföldre irányuló befektetéseit. Tavaly csak Európába olyan 8 mrd volt, miközben 2003-ban még csak félmilliárd körül tarthatott. És persze nem az EU a fő célpont, az csak pár százalékát teszi ki a Kínai befektetéseknek. A trend viszont egy exponenciális növekedés pár éves duplázódással.

    "Akkor meg miért beszélsz arról, hogy egy gyárat továbbköltöztetni tíz év, meg a képzett munkaerő pótolhatatlan, meg hasonló butaságok?"
    Jó csak éppen a Flex 98-óta műxik ott, a környéken meg a rendszerváltás óta folyamatosan zárják be a kb profilba illő cégeket, rúgják ki az embereket.
    Ráadásul a flex egy sima összeszerelő üzem 8 általánossal kis kézügyességgel veszik fel a legtöbb embert. Egy csipgyár, vagy valami olyan esetén, ami nem vág a helyi munkaerőpiaci kínálatba azért nem lenne ilyen rózsaszín a szitu.
    10 év! Alapvetően ugye egy olyan ipari szegmens megteremtéséről volt szó, ami már elveszett, mintha mi próbálnánk létrehozni egy új Flexet, nem pedig, hogy jön a Flex és idetelepít egy új üzemet. Telepíts be a Flex mellé magyar tőkéből egy most induló magyar üzemet a Flex mellé, szerinted mi lesz belőle? Porsche.

    "Nem fogod, amit mondok. Először is, már többször elmondtuk, hogy az ipari termelés nem monopolizálható a világon egy ország által. A piac korrigálni fog, amint lényeges kiegyensúlyozottsági problémák lépnek fel, csinálhat akármit a kínai bürokrata. A fejlett nyugati országok adósságválsága például ennek kézzelfogható jele."
    Aha, láthatatlan kéz, ja. A 2008-09-es válságnak meg se szabadott volna történnie, ha lenne ilyen.
    Szóval nem kell bexarni Kínától? Ajánlom figyelmedbe a legutóbbi évértékelős Obama beszédről szóló cikket az SG-n. Ő ugytűnik valahogy máshogy látja a dolgokat, mint te.
    A magam részéről ott folyatatom.

    "Például nem fogunk tisztességes globális környezetvédelmet csinálni, amíg az csak a jómódú svéd család szórakozása, a kínaiak meg örülnek, hogy van mit enniük, ha az iparukat szénnel fűtik. Nekik egyelőre nem éri meg a környezetvédelem. Legyenek ők is elég gazdagok, szívjanak sokat a mocsokkal, aztán majd visszatérhetünk a dologra. Csak bírjuk ki addig."
    És azt hallottad, hogy jelenleg a legnagyobb környezetvédelmi beruházások már Kínában vannak, a tizenakárhány atomerőművi blokkjuk mellé asszem 24 van folyamatban, meg ilyenek.
    Nem rózsaszín még a helyzet, de olyan 3-5 évvel szerintem ezen a területen is el van maradva az álláspontod a valósághoz képest.