Napenergia, hálozatba visszatáplálás kicsiben az interneten beszerezhető komponensekből
 • repvez
  #1475
  nyilván nem azonnali megoldás, de az atommal se vagy kint a vizből
  Paks1 le lesz állitva ami most kb 40%át adja a termelésnek, helyette lenne a paks2 ami kb azonos teljesitményü lesz, de legyen hogy 50%át termeli, a maradék 50% ot mivel váltod, ki hogy karbonsemleges legyen és ne fossilissal termeld. illetve attól, hogy atommal 50%ot termelsz ugyan ugy meg kell oldanod , hogy a maradék 50% is ott legyen ahhoz meg a megujulokat kell anynira felfejleszteni és a rendelkezést kiegyenliteni.
  A grafikonbol amit mulkor linkeltetek mégsem azt látom, hogy az atom arányát növelték volna amikor kellett hanem a fosszilis és a nap egészitette ki , tehát az atom jelenleg mindegy mi történik csak azonos teljesitményt ad, nem zavarja be a nap.
  Valahogy nem láttam a grafikonon sem azt a 340MW csokkenést amit a kötelezö átvátel miatt nem kérték pakstol. és a grafikonon azt sem látom, hogy éjszaka meg télen ott lenne az atom és a fossilis nagyobb jelenlét.

  Milyen uj technologiára gondolsz ami már van ugyan olyan vagy jobb hatásfokon és fejlettségen mint a nap és a szélerőmü?
  Ha arra még várni kellene, akor nem hogy 2050re de talán még 2100ra sem lenne kikopva a fossilis .

  Terület ingyen lesz? Infrastruktúra ingyen épül?
  Mintha az atomnál nem kerülne ugyan ez is pénzbe, sőt sokkal többe kerül minden. vagy ha szted mondjuk Paks 3-at a tiszán akarnák megépiteni, ott is ingyen lenne hozzá a terület és a megépitése?
  Ne legyunk már ennyire egyoldaluak.

  De ha már ezt nézzük, akkor azt is vedd számitásba, hogy az árban , gondolom nincs benne az 50 évre a fütöelemek ára és a karbantartás meg a fülöelemek elszállitása tárolása . És hiába lesz olcso az áram, ha ezzel egy egész életre eladosodik az ország.,mert pont az olcsosága miatt soha nem termel anyni bevátelt, hogy kifizesse a hitelt belöloe.
  Mint ahogy azt se vette senki számitásba, hogy a hagyományos erümüvekhez a fülöelemeket mire kitermelik a foldből feldolgozzák elszállitják. az is menyni pénzbe kerül.

  Egy megujjulonál , nincs ez a "fütöelem" ugymond házhoz megy ott ahol a termelés van.
  egy fossilis és atom erümü leállitásával , egy sor ilyen ipari létesitményt meg lehetne szuntetni , ami megint hozzájárulna a CO2 csökkenéshez és a környezetkiméléshez, ha csak a hajo vasut és a teherszállitást illeti

  A legtöbb ember csak egy aspektust veszi és rámondja, hogy az atom a fasza, mert az elvan magába zsinoron termel, de ha egy kicsit is szélesebb körbe nézne akkor látná, hogy egyáltalán nincs igy.

  ugy néz ki , hogy mégis van megoldás az akksik ujrahasznositására is .


  - Aztán ilyen apróságok még akkor is ottmaradnak az asztalon, hogy amennyiben az energiatárolásra a tehervagonnyi, nem éppen a legzöldebb akku a "válasz", akkor azok élettartama és töltési ciklusa milyen, mennyibe kerül a cseréjük, mi történik, amikor egy-kettő mondjuk spontán lángra lobban és viszi a komplett blokkot ("a Tesla a beszállítója"), mivel mitigálják a kieső forgó tömeg okozta hálózati stabilitásvesztést és az mennyibe kerül, satöbbi.

  A legtöbb akkura 10-20 év garancia van, annyi idő alatt gondolom, hogy lesz rá megoldás, hogy hogy legyen a ujrahasznositás ahogy fenti linken is megoldották. Meg ennyi idö alatt fejlödik is az akksi technologia igy ha nem is romlik el, lehet , hogy meg lesz neki az utemterve, hogy hogy lehet helyetesiteni egy ujabbra ami a meglévő helyére gond nélkül beilleszkedik és több áramot tárol, hosszabban kevesebb karbantartással.

  MEg gondolom, láttad, hogy egy egy ilyen akku telep, sok konténekbol áll abban meg még több akksi, ezek biztos, hogy vannak valamilyen védelemmel ellátva, igy a hibás elemet lekapcsolja a hálozatrol igy vagy meg tudja elözni, hogy kigyulladjon vagy elvigye az egész pakkot.
  ÉS egy egy ilyen konténer, ha jol tudom 1-3 MW áramot tárol, szóval ha ki is esik egy kettü az semmi gondot nem okozna, semben az amikor paksnak karbantartják egy blokját ott egybol 500mw kiesik, ami már jelentös azért.