SG.hu

Akkumulátor újrahasznosító gyárat adtak át Bátonyterenyén

Átadták a dél-koreai SungEel HiTech Hungary Kft. akkumulátor újrahasznosító gyárát a Nógrád megyei Bátonyterenyén.

A gyár száz új munkahelyet teremt, a magyar kormány 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott a 9,3 milliárd forint összértékű beruházáshoz. 2016 óta 32 beruházás érkezett Magyarországra az akkumulátorgyártáshoz kapcsolódóan, a beruházások értéke 6,2 milliárd euró, és ezek összesen több mint tízezer munkahelyet teremtettek Magyarországon. A SungEel HiTech bátonyterenyei beruházása ezeket a számokat növeli - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára az ünnepségen.


Ji Kang Mjung, a SungEel Hitech Kft. elnöke közölte, Bátonyterenyén 85 ezer négyzetméteres területen működik a gyár, és évente 50 ezer tonna hulladékot hasznosítanak újra. Ez a SungEel Hitech Kft. második magyarországi gyára, az első Szigetszentmiklóson működik. Az új gyár a volt Salgótarjáni Kohászati Üzemek egykori csarnokában működik, ahol két éve szűnt meg a termelés.


A cég 2000-ben alakult meg Dél-Koreában, kezdetben nemesfém újrahasznosításra. 2008-ban kezdték a lítium akkumulátorok újrahasznosítását, és megnyitották az első hidro-központot, majd 2014-ben kezdődött a globális terjeszkedés, újrahasznosító parkokat nyitottak Malajziában, Indiában és Magyarországon is. A cég ma vezető szerepet tölt be a piacon - ismertették a rendezvényen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #6
  Hat most a magyar uzemben pont megprobaljak. Regi telefonokbol mar most is tonnaszamra kerulnek ki az aksik. Alapvetoen ha csak a femeket nyerik ki, mar az jobban megeri mint banyaszni. Ha elotte teljesen eloxidaljak a litiumot (kvazi elegetik az aksit), meg akkor is megeri kivonni a litium oxidot, de ha raadasul csak kis mertekben oxidalt (tehat sikerult felgyujtas nelkul, oxigenmentes kornyezetben szetbontani), akkor pedig meg jobban megeri. Ez olyan mint a fem italos dobozok. Ha a visszagyujtes valahogy meg van oldva, akkor aranybanya az ujrahasznositas.
 • Sequoyah #5
  De van olyan. Azt amelyik meg mukodik, nem eri meg ujrahasznositani.

  Az hogy ne lehetne mar kerdeses. Nem olyan egyszeru az, es nem igazan van meg erre technologia hogy hatekony legyen. De, mint irtam, igazabol meg nem is probaltak, mert eddig egyaltalan nem erte meg. Ha majd nagy tomegekben megjelennek az EV aksik, akkor mar meg fogja erni erre kolteni.
 • Gabbbbbbbbbbbb #4
  Nincs olyan Li akku, amit ne érné még újrahasznosítani és olyan sincs, amit ne lehetne. Az újabbakat könnyebben lehet, de attól még ..
 • Sequoyah #3
  Csak meg nincsen tul sok ujrahasznosithato litium aksi. Meg csak par eve gyartjak nagy mennyisegben, es ezek meg el sem ertek az elettartamuk veget.
  Raadasul amikor az autokbol kikerulnek, akkor sem kukazzak ki oket, hanem autokon kivul hasznaljak tovabb, peldaul naperomuvek atmeneti taroloikent, ahol a csokkent kapacitast ellensulyozzak azzal, hogy egyszeruen tobbet hasznalnak beloluk.

  Meg par ev hatravan addig amig elarasztanak minket a hasznalhatatlan akksik, amikkel kezdeni kell valamit.
 • t_robert #2
  Olvastam egy tanulmányt, hogy ha megoldanák rendesen a lítium aksik visszagyüjtését és újra feldolgozását akkor azzal fedezni lehetne a világ lítium igényének a 70%-t Vagyis csak a szükséglet 30%-t kéne mellé bányászni. A litiumot jellemzően régi kiszáradt tengerfenék üledékekből bányászák, amik utoljára sós tavak voltak. Bolivia, kína stb. Lekotorják a kiszáradt terület felső 1-2 méter talaját és abból vonják ki litium oxidot. Amit aztán kémiai eljárással fém tiszta lítiummá alakítanak. Sok tíz tonna üledéket kell kibányászni és feldolgozni, hogy 1 kg fémtiszta lítiumot nyerjenek ki. Ráadásul szállítani kell öket gyakran messziről. Ennél hatékonyabb egy lítum aksi újra feldolgozása, amiben több ezerszeres koncentrációban van a lítium. Egy Tesla kb. 700-750 Kg aksijában nagyjából 50-60 kg fém tiszta lítium van. (plusz egyéb ritka földfémek és egyebek) Jelenleg a világ úgy 80-100 ezer tonna fém tiszta lítiumot használ fel az aksik gyártásához. A lítium ára az elmúlt 15 évben kb. 4-5-szörösére emelkedett a kereslet miatt. Ha ügyesen szervezik meg a visszagyüjtést és újra felhasználást akkor sokkal gazdaságosabb volna a lítium előállítás és csak a harmadát kéne hozzá bányászni a szükségletnek.
 • pakeszke #1
  "A folyamat eredményeként keletkező értékes haszonanyagokat – mint például (Ni, Co, Mn és Li
  tartalmú fém-oxid por), visszanyert NMP oldat – alapanyagként tovább kezelik különböző ipari
  eljárásokkal Dél-Koreában, ill. Magyarországon, majd pl. Samsung SDI gödi üzemében Li-ion
  akkumulátor gyártásához ismételten hasznosítják, ezzel lehetőséget teremtve a körforgásos
  gazdaságnak. "

  szoval igen liion akksit is ujrahasznositanak