karesz6#74
Az anyag mennyisége véges. Az ebből kialakulni képes fekete lyukak száma ezért szintén véges. Az univerzum a fekete lyukban teóriát úgy tudom elképzelni ahogy lentebb leírtam a buborékfúlyónál kialakul a cső majd a végén egy felfúvódott valami majd a cső elvékonyodik és elszakad lesz egy buborék + az eredeti folyadékhártya "lyukmentesen". Amíg a fekete lyuk létezik és ugye hawking szerint "párolog" addig az új univerzum anyagot veszít és ha jól tudom a mi univerzumunk ilyet nem tesz mert akkor az univerzumunk inkább összehúzódna mint kitágulna vagy legalábbis a gyorsuló tágulás üteme lassulna. Ha pedig gyorsítóban hoznánk létre "mikro" fekete lyukakat akkor pedig a bekerült energia nem elég ahhoz hogy a buborékot "leszakítsa" hanem csak a nagy téridő görbület alakul ki és a téridő növekvő görbülete előbb lelassul majd megindul visszafelé és kiköpi a belé került anyagot így nem jár a történet energiaveszteséggel míg a nagytömegűek elszakadnak és hamarabb tűnnek el mint ahogy hawking sugárzással mindent kiadnának magukból. Nem tudom a hawking sugárzás mennyire intenzív de erős a gyanúm hogy az univerzum még nem elég idős ahhoz hogy egy egész feketlyukat eltűntethetett volna. Ergo ha találnánk egy "elpárolgott" fekete lyukra utaló jelenséget az elég érdekes lenne. Ezenkívül az "elszakadt cső" mi univerzumunkra eső részének létrehozásához szükséges energiát a szakadás után a feketelyuk kiköpi magából vagyis robban.