• philcsy
    #194
    "Én ezzel nem értek egyet, és másképp látom a dolgokat. Nem látok rációt abban, hogy az rossz lenne, ha valaki Isten létezését a tudomány ismeretei miatt - nyilván egy tudományosabban gondolkodó ember feltesz ilyen kérdéseket is, mint amelyet te is írtál, és ezek is logikailag a tudomány irányába döntik a mérleget."
    Akkor most nézzük a tények oldaláról.
    Van ugye egy kvantumelméletünk. Ebben vannak valószínűségek. Ez elég gyanús, hiszen valószínűségek ott lépnek fel ahol a megismerésünk korlátai vannak. Az ilyen korlátok kétfélék lehetnek, valahogy átléphetők/megkerülhető, vagy nem. Ebben az esetben konkrétan: az elméletünk mögött húzódik egy másik még fel nem fedezett (ezeket rejtett paraméteres elméleteknek nevezik), vagy nem. Utóbbi esetben ez egy valódi véletlen, amit semmilyen eszközzel nem tuduk előrejelezni.

    Kísérletileg bizonyítható hogy ez utóbbi az igaz, tehát vannak olyan folyamatok amelyeket nem vagyunk képesek leírni, tehát az ember fölött állnak. (Van egy kis csúsztatás, mert a kísérlet valójában nem zár ki minden lehetőséget csak majdnem az összeset. Viszont ez a majdnem össze, illetve a tény hogy nincs potenciális jelölt a rejtettparaméteres elméletekre, rendelkezik akkora meggyőzőerővel, mint a hit ellenes "tudományos bizonyítások". Ha pl.: "az ember evolúció általi kifejlődése" tudományosan bizonyíttnak tekinthető, akkor a rejtettparaméteres egyenletek nemlétezése is.)

    Tehát "tudományosan bizonyítható" hogy van a világnak olyan része amely az emberi megismerés felett áll. Kérdés: Akkor valyon mi irányítja ezeket a véletlenszerű folyamatokat. Mégegyszer: általános tapasztalat hogy a véletlenek csak látszólag véletlenek, valahol mögöttük van valami ami meghatározza (determinálja) őket. Attól hogy ez a folyamat az ember számára nem megismerhető, még létezhet. Mivel a dolgok megtörténnek kell lennie valaminek ami miadt megtörténnek.

    Na elég a rizsából, nézzük hogy mik is lehetnek ezek a folyamatok amelyekről soha nem fogjuk megtudni hogy miért történnek.

    Nagyon egyszerű a dolgunk csak meg kell néznünk a Heisenberg-féle határozatlansági relációt.
    Ami abban határozatlan, az tetszőleges értéket vehet föl, véges valószínűséggel.
    A legismertebb következmény a bárki bárhol lehet nem nulla valószínűséggel.
    De az energiamegmaradás megsérülhet, tetszőleges mértékben, szintén nem nulla valószínűséggel.
    Gyakorlatilag mármilyen általunk mérhető/érzékelhető mennyiség tetszőleges értéket vehet fel nem nulla valószínűséggel.

    Összegezve:
    Ha elfogadjuk azt hogy a kvantumos véletlenszerűségek mögött valami ember számára megismerhetetlen folyamat húzódik (,ez ugye a hétköznapi tapasztalatunkból következik), és elfogadjuk azt hogy valaki/valami ezt mégis át tudja látni és befolyásolni tudja (,hiszen nem lehetünk annyira beképzeltek hogy "Ha mi nem, akkor senki más sem."), vagy egyszerűen úgy gondolkozunk hogy ha valami történik akkor annak oka kell hogy legyen (, determinisztikus világkép), akkor eljutunk oda hogy van valaki/valami aki/ami bármit megtehet a világunkkal. Ezt a valakit/valamit pedig joggal nevezhetjük istennek is.

    Eddig kizárólag tudományos tényekről és könnyen elfogadható kijelentésekről volt szó. Természetesen ez nem bizonyítás.

    A kérdésem hozzád a következő: Ez merre billenti azt a bizonyos serpenyőt?