• #17
    A macska szeme színe milyen? Már születésüknél kialakul a siketség? Hát igen. Azt mégsem írhatják, hogy kísérletezésre tenyésztet példányokról van szó, ahol a génmanipulálás is szóba jöhet a cél érdekében.

    Más.

    Az agy sokkal nagyobb türkökre is képes. Mai ismereteink szerin is elég sok funkcionális területre osztható fel az ember CPU-ja. Előfordult már, hogy például a mozgásért felelős területet olyan külső fizikai hatás ért, ami meggátolta a további működését. Balesetek, lokális roncsolódás. Természetesen ilyenkor teljes vagy részleges bénulással számolhatunk. Ezzel szemben előfordult már több esetben is, hogy a rehabilitáció során újra visszakapta a páciens a mozgásszabadságát, mindezt a máig sok titkot rejtegető agynak köszönhetően. Tudjuk, hogy az agy azon kevés szerveink közé tartozik, amik nem képesek sejtszintű regenerálódásra.

    Furcsának tűnhet, de egész fiatal korunkban rendelkezünk a legtöbb agysejttel, ami a kor előrehaladtával fokozatosan csökken.

    Tehát a sérült agyterület (rész) funkcióját, átveszi egy másik funkióért felelős terület. Ezt úgy tudja megtenni, hogy új szinapszis pályákat és csomópontokat épít - a cikkben az "átdrótozza magát" kifejezés erre utal - így a bal féltekén működésképtelenné vált terület átkerülhet funkciójában a jobb féltekére is, annak ellenére, hogy racionális, és emocionális részekről beszélünk.

    Bizonyos esetekben az agy képes a funkciók átcsoportosítására.