Hunter

Hogyan kompenzálja az agy elvesztett érzékszerveinket?

A siketek gyakran számolnak be más érzékszerveik fokozott képességeiről, egészen mostanáig azonban nem sikerült megmagyarázni hogyan alakul ki mindez.

A kanadai Nyugat-Ontario Egyetem kutatói süketen született macskákon végzett megfigyeléseik során felfedeztek egy kapcsolatot a fokozott látási képességek és az agy azon részének újraszerveződése között, ami a beérkező hangok kezeléséért felel. A Nature Neuroscience szaklapban publikált tanulmány felfedi azt az elképesztő teljesítményt, amivel az agy újra rendezi területeinek feladatait.

Az emberen kívül a macska az egyetlen állat, melynek egyedeinél már születéskor kialakulhat a süketség. A Stephen Lomber által vezetett kutatócsoport a rendellenességgel született macskákat és halló társaikat tanulmányozva kimutatta, hogy csupán két adott vizuális képesség javul a süketség hatására. Az egyik a periférikus mező vizuális lokalizációja, vagyis a periférikus látás, a másik pedig a vizuális mozgás észlelés. Eredményeik szerint az agykéreg azon része, ami normál esetben a periférikus hangot fogná fel a periférikus látást segíti, vagyis a funkció ugyanaz marad, csupán a hallástól a látáshoz tolódik el. Hasonló folyamat zajlik le más érzékszerveknél, például a látás elvesztése a hallást vagy a szaglást finomíthatja.

"Az agy rendkívül hatékony és nem engedi, hogy a kihasználatlan területek veszendőbe menjenek" - magyarázta Lomber. "Az agy olyan érzékszervi erősítésekkel akarja kompenzálni az elvesztett érzéket, amik hasznosak. Például ha elveszítjük hallásunkat, kamatoztathatjuk a perifériális látás javulására". Egy oldalirányból közeledő autót, aminek a hangját a hallás elvesztése miatt nem érzékelhetjük, fokozott látási funkciónkkal mégis időben észlelhetjük, ami egyaránt köszönhető a fokozott periférikus látásnak, és mozgás gyorsabb észlelésének.

Lomber és munkatársai megpróbálnak rájönni, miben különbözik egy siket agya egy halló ember agyától, hogy jobban megismerjék azt a módot, ahogy az agy a cochleáris beültetéseket kezeli. Ugyancsak felmerül a kérdés, hogy amennyiben az agy "átdrótozza" magát a hallás elvesztésének kompenzálása érdekében, mi történik, ha mesterségesen visszaállítjuk a hallást? Lomber azt gyanítja, hogy nem szükségszerűen történik visszarendeződés az agyban, ahhoz azonban hogy biztosat tudjanak állítani, illetve hogy lássák, vajon ezek a változások azok agyában is végbemennek-e, akik születésük után vesztették el hallásukat, még számos kutatást kell elvégezniük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • joola #31
    Az éhség meg a butaság két különböző dolog, de amúgy igazad van.
  • Merces #30
    ....van amikor a hátrány az előny , lásd buta patkány nem találja meg a mérget és életben marad
  • Alfa Of NS #29
  • joola #28
    Műsödését? Tényleg siralmas...
  • Lacus MD #27
    Siralmas, hogy mennyien nem tudnak helyesen írni :/. Mellesleg a hiba ott van, hogy egyesek itt úgy próbálják felfogni az agy műsödését, mintha egy számítógép lenne. Ez kb olyan mintha a kereket hasonlítanád össze a processzorral.
  • kvp #26
    "Evolúciós előnye nincs annak, hogy elveszett érzékszervet kompenzálsz, mert ígyis-úgyis hátrányba kerülsz."

    Az is elony, ha serules eseten kevesbe kerul hatranyba valaki. Viszont az agy ilyen korrekcios kepessege minden allatban megvan, tehat ha valaha is konkret evolucios elony jart vele, akkor az meg az idegrendszer kialakulasakor ervenyesult.
  • henrikk001 #25
    http://www.geographic.hu/index.php?act=napi&id=2200

    "Érdekes macska tények:

    A fehér szőrű kékszemű macskák 95 százaléka süket."
  • Alfa Of NS #24
    "márpedig ez szándékos alakítása"

    Az érzékszerv elvesztése annyira nagy hátrány, hogy hiába kompenzálja az agy ilyennel, nem elég. Ez viszont azt jelenti, hogy konkrétan ilyen képesség az evolúciós előny hiánya miatt nem alakulhatott ki.

    "Ui. véletlenűl nem működik ez."

    Dehogynem. Az agy átdrótozó képessége nem az érzékszerv elvesztését hivatott kompenzálni, hanem normál működés során a megfelelő agyi kapcsolatok létrehozása (fejlődés közben), illetve valamiféle karbantartás lehet a funkciója. Nem is feltétlenül átdrótozás. Csak éppen ha érzékszervet veszít az élőlény, akkor ez a mechanizmus mellékhatásként, karbantartásként átdrótozza.

    Evolúciós előnye nincs annak, hogy elveszett érzékszervet kompenzálsz, mert ígyis-úgyis hátrányba kerülsz.
  • babapofe #23
    Minden kék szemű macska süket? Ez biztos?
    Micsoda dolgokat tudok meg.
  • MacropusRufus #22
    valami hasonlót akartam én is írni. :)
    Az NG volt egy másor a látásról. Az alany fejésrülést szenvedett és elvesztette a jobb szemére a látását, de sem a szem, sem a látóidegpálya nem sérűlt, sőt még az agy vizeális központja sem. Még sem látott. A csavar ott jött a dologba, hogy viszont mindere emlékezett amit a jobb szeme elé tettek. Tehát akkor most látott vagy sem. Hát a válasz az, hogy igen is meg nem is.
    Ui. látni látott, de az nem tudatosúlt benne, ui. az agy azon része sérűlt ami felfogja, hogy látsz. A képinformáció egyből az emlékek közé kerűlt. Az agy erre is képes. Tehát az illető bottal megy az utcán ua. mindenre emléxik amit látott a jobb szemével.