kukacos#220
Nem az a baj, hogy kérdezel, hanem hogy kapásból magabiztosnak mutatod magad - akár egy cáfolat erejéig - egy olyan témáról, amiről 99%, hogy abszolúte semmi lövésed sincs. Ez mondjuk általános betegség ezeken a fórumokon. Nekem sincs semmi lövésem a piramisépítésről, de nem dobom ki a szakemberek leírásait azért, mert pár szám furán alacsonynak hangzik.
Ha úgy kérdeznéd, hogy "bocs, érdekes ez a 2-3 ezer emberes elmélet, de akkor hogyan jön ki a sebesség", nem állna fel a szőr a hátamon. MOST már elkezdtél számolni. Nézzük: a leírások szerint a piramis anyagának 98%-át adó kőfejtő nagyjából 300 méterre van a piramistól, ahonnan még rámpás megoldással is max. kb. 2 km-t kellett tolni a köveket a csúcsig. Azt írják, hogy 8 ember elég egy alapkő mozgatásához. Ha átlagosan 1km-es úthosszt számolunk (ne felejtsük el, hogy a gúla fő tömege az alapjában van!), akkor egyszerre 75 kő van mozgásban. Ha két percenként kell letenni egyet, egy csoportnak 150 perce van feltolni a követ és visszamenni a kiindulópontra. 5 km/h sétasebességnél a visszautat 12 perc alatt teszik meg, tehát valamivel több, mint két órájuk van 1 km megtételére egy pár tonnás kővel. Most akkor megint lehet vitatkozni, hogy ez sok-e vagy kevés; szerintem a technológián múlik. De semmiképp sem kell mondjuk teherautó ilyen kevés emberrel. Szerintem inkább a kifejtés sebessége a bámulatos, nem a beépítésé.
Persze az se biztos, hogy a kövek kitermelése egyszerre történt. Lehet, hogy valami másik megaprojektre gyűjtögették már régóta. A világ legnagyobb piramisai Mexikóban évszázadok alatt készültek el.