• kukacos
    #50
    Az valóban roppant érdekes lenne - az asztrofizika szempontjából mindenképp, de megkozckáztatom, hogy filozófiai szempontból is - ha a fizikai állandók helyileg változnak. Az időbeli változást már egy ideje feszegetik, de arra sincs egyelőre nagyon meggyőző bizonyíték, pontosabban az elégtelen adatmennyiség miatt egyelőre ezek főleg spekulációk, mert sokféleképp lehet magyarázni azt, amit látunk.

    Ez "változtatásokat" legfeljebb néhány csillagászati szaklapban indukál, a mi kis életünkre semmilyen befolyással nincs. Habár a távoli jövőben tudnánk használni, ha kiderülne, hogy az Univerzum valamelyik szeglete antianyagból van :)

    A Világegyetem anizotrópiájára nincs valami szellemes, mindent érthetővé tévő ötlet. Ha a nagy bumm környékén a kvantummechanika uralta az egész világot, akkor bizonyos véletlen asszimmetria elképzelhető, épp úgy, mint ahogy egy részecske spinje is beáll valamerre, ha megmérjük, de mélyebb oka elvileg sincs annak, hogy miért pont arra. Bár az antropikus elv alapján sokan valószínűsítik, hogy a fizikai állandók véletlenszerűen történtek kiválasztásra (végtelen sok Univerzum létezik, és abból a miénk épp ilyenre sikerült), egy ilyen felfedezés sokat dobna ezen az ötleten is.