Szivesen megneznem a cikk forrasat, mert nekem gyokeresen mas a tapasztalatom ilyen teren. Nalunk (Texas A&M University) kokemenyen vettek a plagiumot; nemcsak kicsaptak erte a sulibol, de permanensen belekerult a rekordodba, igy gyakorlatilag az egesz felsooktatasi karriered is uszott le a WC-n (nem is probalkozott vele senki!). A tanarok is csak a turnitin rendszeren keresztul voltak hajlandok kutatasi anyagokat elfogadni ami ugye a tobb milliardos adatbazisanak hala igen hatekonyan szurte ki a masolt tartalmakat.
Ezzel szemben (igaz sok-sok evvel ezelott) az SZTE-n volt, hogy evfolyamtarsaim egy az egyben az Internetrol copy-past-elt dolgozatokat adtak be. Azok akiket elkaptak vele pedig kicsapas helyett egy sima egyessel ballagtak el; sot meg a dogat is ujrairhattak.
Lehet, hogy azota mar valtozott a dolog otthon is, de bennem peldaul a fenti esetnel tudatosult, hogy a magyar felsooktatasban csak az idomet vesztegetem (nehany honap mulva ott is hagytam es eletem legjobb dontese volt). Sajnos oka van annak, hogy nem er semmit a magyar diploma; gyakorlatilag a vilag tobbi reszenek (nagyon keves kiveteltol eltekintve) csak egy kemenyebb, "balkani" WC papir... :/